Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣύνδρομο ευερέθιστου έντερουΔιατροφικές συμβουλές στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Ο ρόλος της διατροφής στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Μια υγιεινή διατροφή αποτελείται γενικά από την κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας θρεπτικών συστατικών, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα. Ωστόσο, ενδέχεται να παρατηρήσετε κάποια συμπτώματα όταν τρώτε ορισμένα τρόφιμα, εάν έχετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ασθενών, δεν υπάρχει ένας κατάλογος με απαγορευμένα τρόφιμα. Ωστόσο, αποφεύγοντας μερικά από τα πιο συνήθως ύποπτα τρόφιμα για τα συμπτώματα του IBS, μπορεί να παρατηρήσετε και λιγότερες κράμπες και φουσκώματα.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες

Είναι διαθέσιμες σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, και φρούτα. Ωστόσο, οι φυτικές ίνες επιδεινώνουν την διάρροια.  

Εστίαση σε διαλυτές φυτικές ίνες Περιλαμβάνονται στα λαχανικά και τα φρούτα. Λάβετε υπόψη ότι οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορεί να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα, αλλά μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε φουσκωμένοι.

Σιτηρά

Ενώ το περιεχόμενο αδιάλυτης ίνας σε ολόκληρους κόκκους μπορεί να είναι ένοχο στα συμπτώματα IBS, ορισμένα δημητριακά προκαλούν άλλα προβλήματα. Προϊόντα που περιέχουν σίκαλη, σιτάρι και κριθάρι περιέχουν γλουτένη. Αυτό είναι ένα είδος πρωτεΐνης που μπορεί να βλάψει το έντερο σας και να επιδεινώσει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Ενώ μια αλλεργία στη γλουτένη είναι γνωστή ως κοιλιοκάκη, τουλάχιστον το ήμισυ των ασθενών IBS είναι επίσης δυσανεκτικοί στη γλουτένη.

Ευτυχώς, πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη κυκλοφορούν στην αγορά. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς πίτσα, ζυμαρικά, κέικ, μπισκότα μπορείτε να αντικαταστήσετε τα πάντα με προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Γάλα

Το γάλα δημιουργεί πρόβλημα για δύο λόγους. Πρώτον, το γάλα περιέχει λίπος, το οποίο μπορεί να αυξήσει την διάρροια. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γάλα για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων. Δεύτερον, πολλοί ασθενείς με IBS έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημά τους δεν μπορεί να αφομοιώσει τη λακτόζη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορείτε ακόμα να τρώτε γιαούρτι, αλλά ίσως χρειαστεί να καταναλώνετε γάλα σόγιας και τυριά αντ 'αυτού.

Τηγανητά τρόφιμα

Τηγανιτές πατάτες και άλλα τηγανητά τρόφιμα. Όχι μόνο μαγειρεύονται γρήγορα, αλλά είναι και πολύ νόστιμα. Το μέτρο είναι το κλειδί για τα τηγανητά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί να δυσκολέψει πολύ το σύστημα των ασθενών με IBS. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσετε τα αγαπημένα σας φαγητά. Σκεφτείτε το ψήσιμο στη σχάρα ή στον φούρνο, ως μια πιο υγιεινή επιλογή.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, αλλά αν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θα είναι ο εφιάλτης σας στο μπάνιο. Ενώ μπορεί να βοηθήσουν στην δυσκοιλιότητα, αυξάνουν τα αέρια, το φούσκωμα, και τις κράμπες. Αν είστε όπως οι περισσότεροι ασθενείς με IBS, θα πρέπει να βάλετε τα φασόλια στη λίστα με τα απαγορευμένα τρόφιμα.

Καφές

Μερικοί άνθρωποι οφείλουν στον πρωινό καφέ τους την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου τους. Αλλά έχει μια διεγερτική επίδραση στο έντερο που μπορεί σε άλλους να αυξήσει τη διάρροια. Καφές και άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη είναι εκτός ορίων για τους ανθρώπους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Εάν χρειάζεστε κάτι να σας τονώσει, μπορείτε να φάτε ένα μικρό σνακ ή να πάτε μια γρήγορη βόλτα.

Διατροφικές συμβουλές στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου 

Δεν βιώνει ο καθένας με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου τα ίδια συμπτώματα. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε την μέθοδο απόκλισης τροφίμων για να δείτε τι σας πειράζει. Κάντε μια λίστα με τους πιθανούς ενόχους, και αποφύγετε ένα τρόφιμο κάθε φορά για 12 εβδομάδες. Να κάνετε συχνά σημειώσεις για να αξιολογήσετε εάν εξαλείφοντας ένα συγκεκριμένο τρόφιμο έχετε καμία διαφορά. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε στη μείωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου τρώγοντας πρωινό κάθε μέρα και μικρότερα γεύματα αντί για τρία μεγάλα.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου , λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →