Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤο πρωινό παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία και την ευημερία μας

Μετά από 7 με 10 ώρες ύπνου, χωρίς φαγητό, τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτουμε στο σώμα μας είναι ελάχιστα και σίγουρα το σώμα και ο εγκέφαλός μας χρειάζονται «καύσιμα» για να λειτουργήσουν σωστά. Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα που παίρνουμε ύστερα από πολύωρη νηστεία.

Το πρωινό θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε δύο ώρες από το ξύπνημα. Εκτός από την ενέργεια, το πρωινό είναι και καλή πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Το σώμα χρειάζεται αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά για να κάνει ένα σωστό ξεκίνημα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, καλό είναι να είναι μέρος του πρωινού σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι και περισσότερες πιθανότητες να είναι στο ιδανικό τους βάρος σε σύγκριση με τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα. Η παράληψη του πρωινού γεύματος οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα, απώλεια του ελέγχου του ατόμου πάνω στην ποσότητα και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνει και λανθασμένα μηνύματα κορεσμού.

Το πρωινό αποκαθιστά επίσης τα επίπεδα της γλυκόζης, ένα ουσιαστικό υδατάνθρακα που είναι απαραίτητος για την λειτουργία του εγκεφάλου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το πρωινό φαγητό μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τα επίπεδα συγκέντρωσης και μπορεί επίσης να μας κάνει πιο ευτυχισμένους, καθώς μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το στρες. Σε μελέτες ανάμεσα σε παιδιά, το πρωινό μπορεί να βοηθήσει αφού όπως αναφέραμε βελτιώνει τη μνήμη και επηρεάζει θετικά τις διεργασίες που απαιτούνται για τη διατήρηση νέων πληροφοριών. Αντιθέτως ένα πεινασμένο άτομο μπορεί να είναι απαθές, αδιάφορο ή ακόμη και οκνό, όταν του αναθέτουν δύσκολες εργασίες.

Οι ενεργειακές ανάγκες των ανθρώπων ποικίλλουν ανάλογα με τα επίπεδα δραστηριότητας και το στάδιο της ζωής, αλλά συνήθως οι άνδρες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από ό, τι οι γυναίκες. Μακροπρόθεσμα το πρωινό έχει πολλά οφέλη για την υγεία, μειώνει την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την καρδιακή νόσο και τον διαβήτη.

Το πρωινό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να φάτε μαζί, σαν οικογένεια όταν αυτό είναι δυνατόν. Καθιερώστε τη συνήθεια του πρωινού στην παιδική ηλικία και σε όλη την εφηβεία. το πρωινό μπορεί να γίνει ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη καλών διατροφικών συνηθειών που θα διαρκέσει μια ζωή.

Γι' αυτό, το πρωινό είναι πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας!

 

Πίσω →