10 ενδείξεις για να δεις ότι έχεις δυσανεξία στη γλουτένη

Περισσότερες από 55 ασθένειες έχουν συνδεθεί με την δυσανεξία στη γλουτένη, η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, σίκαλη, και το κριθάρι. Υπολογίζεται ότι 99% των ανθρώπων που είτε έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη, δεν θα διαγνωστεί ποτέ. Για παράδειγμα εκτιμάται, ότι το 15% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει δυσανεξία στη γλουτένη.

Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι – ένδειξη, ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη:

1. Πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, πολλά αέρια, φούσκωμα, ή και διάρροια ακόμα. Βλέπω τη δυσκοιλιότητα ιδιαίτερα στα παιδιά μετά την κατανάλωση γλουτένης.

2. Θυλακική Υπερκεράτωση (keratosis pilaris), (επίσης γνωστή ως «δέρμα κοτόπουλου» στην πίσω πλευρά των μπράτσων σας). Αυτό τείνει να είναι ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ενός λιπαρού οξέος και η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α δευτερεύουσες σε λίπος δυσαπορρόφησης που προκαλείται από γλουτένη, όταν καταστραφεί το έντερο.

3. Κόπωση, μειωμένη αντίληψη, ή αισθάνεστε κουρασμένοι μετά το γεύμα που περιέχει γλουτένη.

4. Διάγνωση μιας αυτοάνοσης νόσου, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, ο λύκος, η ψωρίαση, σκληροδερμία ή πολλαπλή σκλήρυνση.

5. Νευρολογικά συμπτώματα όπως ζάλη ή αίσθημα ότι είναι εκτός ισορροπίας.

6. Ορμονικές ανισορροπίες, όπως PMS, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ανεξήγητη υπογονιμότητα.

7. Οι ημικρανίες,

8. Η διάγνωση της χρόνιας κόπωσης και ινομυαλγία. Αυτές οι διαγνώσεις απλά δείχνουν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της κούρασης ή τον πόνο σας.

9. Φλεγμονή, πρήξιμο ή πόνο στις αρθρώσεις σας, όπως δάχτυλα, τα γόνατα ή τους γοφούς.

10. Θέματα διάθεσης, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, εναλλαγές της διάθεσης

 

Πώς να ελεγχθεί η δυσανεξία στη γλουτένη;

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν έχετε «πρόβλημα με τη γλουτένη» είναι να κάνουμε μια «διατροφή αποβολών» δηλαδή μια διατροφή χωρίς γλουτένη ! Ποιο απλά : για 2 έως 3 εβδομάδες να απέχετε από τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη  και στη συνέχεια να τα επαναφέρετε σιγά σιγά. Παρακαλώ σημειώστε ότι η γλουτένη είναι μια πολύ μεγάλη πρωτεΐνη και μπορεί να πάρει μήνες ή ακόμη και χρόνια για να την καθαρίσετε από το σύστημά σας, έτσι ώστε όσο περισσότερο μπορείτε να την εξαλείψετε από τη διατροφή σας πριν την επανεισαγωγή της, τόσο το καλύτερο.

Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να μοιραστώ μαζί τους ασθενείς μου είναι ότι αν αισθάνονται πολύ καλύτερα μακριά από τη γλουτένη ή αισθάνονται χειρότερα όταν την επαναφέρουν, τότε η γλουτένη είναι πιθανό ένα πρόβλημα για αυτούς. Για να πάρετε ακριβείς αποτελέσματα από αυτή τη μέθοδο δοκιμής θα πρέπει να γίνει 100% εξάλειψης της γλουτένης από τη διατροφή σας.

 

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή χωρίς γλουτένη, στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να ελέγξετε με τις οδηγίες μας, για μια σωστή διαβίωσης χωρίς γλουτένη.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις δυσανεξίες ; Ποιες τροφες τις προκαλουν ;

Τι είναι η Τροφική Δυσανεξία - Υπερευαισθησία Τροφών

Πίσω →