Το πρωινό είναι το πλέον απαραίτητο γεύμα για όλους μας. Δίνει ώθηση στον οργανισμό μας και με το κατάλληλο… μενού μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας.

Τα οφέλη

Ποια είναι όμως ακριβώς τα οφέλη της συστηματικής κατανάλωσης πρωινού; Το βασικότερο είναι ότι παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για την έναρξη μιας παραγωγικής ημέρας. Επίσης:

Παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ώστε οι ημερήσιες ανάγκες σε αυτά να είναι κατανεμημένες σωστά μέσα στη μέρα.

Αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Μειώνει την όρεξη για μεγάλη ποσότητα φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας και έτσι αποτρέπει την κατανάλωση ανθυγιεινών πρόχειρων τροφών. Ευρήματα πολλών ερευνών έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν πρωινό, τείνουν να έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή για το υπόλοιπο της ημέρας και να διατηρούν φυσιολογικό βάρος. Επίσης άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό γεύμα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη (ασχέτως με την κατάσταση του σωματικού βάρους) και για αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης σε σχέση με όσους καταναλώνουν πρωινό.

Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να προσφέρει ποικιλία τροφίμων που να παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη και βέβαια φυτικές ίνες. Ορισμένες εναλλακτικές λύσεις για ένα καλό πρωινό είναι οι ακόλουθες:

* 1 φλιτζάνι γάλα με λίγα δημητριακά πρωινού

* 1 φλιτζάνι γάλα και 1 φέτα ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα

* 1 φλιτζάνι γάλα και 1 μικρό κομμάτι κέικ

* 1 φλιτζάνι γάλα και 2 κουλουράκια πορτοκαλιού

* 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό και 1 φέτα ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα

* 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό και 1 μικρό κομμάτι κέικ

* 1 τοστ (ψωμί, ζαμπόν, τυρί) και 1 φρούτο

* 1 φέτα ψωμί και τυρί και 1-2 φρούτα

* 1 γιαούρτι με δημητριακά και μέλι

* 1 γιαούρτι και 1-2 φρούτα

* 1 φλιτζάνι γάλα και 1 μπάρα δημητριακών

* 1 γιαούρτι και 1 μπάρα δημητριακών

* 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι και 1 μπάρα δημητριακών

* 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό φρούτων και 2 μπισκότα ολικής αλέσεως

* 1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι και 2 μπισκότα ολικής αλέσεως

Τα ανωτέρω πρωινά βέβαια πρέπει να προσαρμόζονται σε ποσότητες ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τού κάθε οργανισμού και της κάθε ηλικιακής ομάδας.

 

Πίσω →