• Τι είναι η διαλειμματική νηστεία;

Η διαλειμματική νηστεία, έχει γίνει πολύ γνωστή τα τελευταία χρόνια καθώς περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι είναι συνήθως ασφαλής και αποτελεσματική. Ωστόσο, δεν είναι μια νέα έννοια. Χρησιμοποιείται για αιώνες σε περιόδους που τα τρόφιμα ήταν σπάνια, και μάλιστα παίζει κεντρικό ρόλο σε πολλές μεγάλες θρησκείες. Ακόμη και οι δίαιτες που μιμούνται τη διαλειμματική νηστεία, μπορούν να δημιουργήσουν ευεργετικές αλλαγές παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από τη νηστεία.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. H κάθε μια ακολουθεί ένα διαφορετικό διατροφικό μοτίβο που συχνά τηρείται αυστηρά προκειμένου να επιτευχθούν σωματικά ή και πνευματικά αποτελέσματα.

Η εκτενής έρευνα σχετικά με την έννοια της διαλειμματικής νηστείας υποδηλώνει ότι λειτουργεί με δύο διαφορετικούς τρόπους για τη βελτίωση διαφόρων πτυχών της υγείας:

Πρώτον, η διαλειμματική νηστεία έχει ως αποτέλεσμα μειωμένα επίπεδα οξειδωτικού στρες στα κύτταρα σε όλο το σώμα.

Δεύτερον, η νηστεία βελτιώνει την ικανότητα του σώματός σας να αντιμετωπίζει το στρες σε κυτταρικό επίπεδο. Ενεργοποιεί μονοπάτια κυτταρικής απόκρισης στρες παρόμοια με πολύ ήπιους στρεσογόνους παράγοντες, ενεργώντας ως ήπιο διεγερτικό για την απόκριση του σώματός σας στο στρες.

Καθώς αυτό συμβαίνει συνεχώς, το σώμα σας ενισχύεται σιγά σιγά έναντι του κυτταρικού στρες και στη συνέχεια είναι λιγότερο ευαίσθητο στην κυτταρική γήρανση και την ανάπτυξη ασθενειών.

Πίσω →