Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, την άνοια, την κατάθλιψη ακόμη και τον διαβήτη. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν τον καφέ και δεν έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, τι γίνεται με τους πολλούς που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα ; Είναι ασφαλής ο καφές σε αυτήν την περίπτωση; Τα οφέλη αντισταθμίζουν τους πιθανούς κινδύνους;

Αν ανήκετε ανάμεσα στους πολλούς που έχετε αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο θυρεοειδής του Ηashimoto, η ψωρίαση, ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα (μεταξύ πολλών άλλων), υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να εξετάσετε σχετικά με τον καφέ. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε αν έχετε αυτοάνοσα νοσήματα είναι ότι ο καφές είναι ένας σπόρος. Εάν ακολουθείτε αυστηρό πρωτόκολλο, οι σπόροι αποσύρονται από τη διατροφή για μια χρονική περίοδο και στη συνέχεια μπορούν να επανεισαχθούν. Επομένως, θα πρέπει να αφαιρέσετε τον καφέ για τις πρώτες εβδομάδες μαζί με άλλους σπόρους.

Επινεφρική κόπωση, καφές και αυτοάνοσα

Ο καφές διεγείρει τα επινεφρίδια να απελευθερώσουν περισσότερη κορτιζόλη, την «ορμόνη του στρες». Μπορεί να έχουμε μια αύξηση της εστίασης και της ενέργειας μετά την κατανάλωση καφέ, ωστόσο, μακροπρόθεσμα, ο καφές μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα επινεφρίδια (ειδικά αν ήδη υπάρχει κόπωση λόγω των αυτοάνοσων προβλημάτων). Αυτή η ζημία μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους,  προβλήματα ύπνου (αϋπνία), κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, άγχος, κατάθλιψη, θυμό. Για όσους έχουν αυτοάνοσες καταστάσεις, είναι πιο πιθανό να βιώσουν κόπωση των επινεφριδίων εξαιτίας του άγχους της διαχείρισης των επιδράσεων που έχει στο σώμα μας. Η αφαίρεση του καφέ από τη διατροφή θα δημιουργήσει λιγότερη άμεση πίεση για τα επινεφρίδια. Ο καφές αυξάνει επίσης το σάκχαρο του αίματος και μπορεί να προκαλέσει εκρήξεις κορτιζόλης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, αίσθημα άγχους, ανησυχία, ακόμα και ζάλη και ναυτία. Αυτό επηρεάζει όχι μόνο τα επινεφρίδια, αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο καφές είναι ευχάριστος, το ξέρουμε αυτό. Ωστόσο, μερικές φορές οι πιο δύσκολες συνήθειες είναι αυτές που πρέπει να σταματήσουμε περισσότερο, επειδή βλάπτουν το σώμα μας. Αξίζει να προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε από την διατροφή σας και στη συνέχεια να επανεισαχθεί για να δείτε πώς το σώμα σας αντιδρά με και χωρίς καφέ.

Πίσω →