Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΔίαιτα με φαγόπυρο, αυτό δεν σημαίνει πείνα !

Φαγόπυρο: το μυστικό κατά της χοληστερίνης

Παραπλανητικά όμοιο με δημητριακό, το φαγόπυρο ή μαύρο σιτάρι είναι στην πραγματικότητα ο σπόρος ενός φρούτου (συγγενούς με το ραβέντι) και διατροφικά ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Το φυτό είναι αυτοφυές στην Ασία και τη Βόρεια Ευρώπη. Από την Κίνα η καλλιέργειά του διαδόθηκε στη Ρωσία και την Πολωνία αλλά και στην Ολλανδία, τη Γαλλία κι αργότερα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Τι μας προσφέρει: Εκτός από τη συνεισφορά του στην ισορροπημένη χοληστερίνη, υπάρχουν υπόνοιες ότι το φαγόπυρο μπορεί να βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης και ως εκ τούτου του διαβήτη γιατί έχει χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη.

Η θρεπτική του αξία: Αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγγανίου, μαγνησίου και ινών. Περιέχει δυο σημαντικά για την υγεία φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά) καθώς και όλα ανεξαιρέτως τα βασικά αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της λυσίνης, πράγμα που ανεβάζει την ποιότητα της πρωτεΐνης του.

Στο φαγόπυρο υπάρχουν 343 θερμίδες σε 100 γραμμάρια.

Η διατροφική του ανάλυση μας προσδίδει στα 100 γρ : Λίπος 3.4g  Υδατάνθρακες 71.5g  Πρωτεΐνη 13,25 g

Η ανάλυση των λιπαρών που υλών είναι η παραπάρω :

  • Κορεσμένα λιπαρά 0.741g
  • Πολυακόρεστα λιπαρά 1.039g
  • Τα μονοακόρεστα λιπαρά 1,04 g

Ενώ τα 100 γρ φαγόπυρου καλύπτουν σε Ασβέστιο 2% και σε Σίδηρος 12% των ημερησίων αναγκών. 

Θα έλεγα το φαγόπυρο ότι αποτρέπει την παχυσαρκία στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι  τρόφιμο που έχει πολλά θετικά.

Δεν περιέχει γλουτένη*, και ως εκ τούτου το κάνει χρήσιμο σε κάποιες ασθένειες όπως η Νόσος του Crohn και η κοιλιοκάκη (είναι μια πάθηση του λεπτού εντέρου, η οποία οδηγεί σε αλλοιώσεις του εντέρου με τη λήψη τροφής που περιέχει γλουτένη*). Οι λάχνες του λεπτού εντέρου βρίσκονται σε πτυχές (δακτυλόμορφες προεξοχές στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου), δηλ. υπάρχει μια μέγιστη επιφάνεια. Μέσω των λάχνων απορροφούνται τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή. Διαμέσου τροφής που περιέχει γλουτένη* προκαλείται ερεθισμός και ατροφία των λάχνων. Λόγω της παραμόρφωσης του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου (παραμόρφωση, λείανση) τα θρεπτικά συστατικά απορροφούνται λιγότερο ή καθόλου, οπότε προκαλούνται ελλείψεις και μείωση της δυνατότητας πέψης. )
Έτσι υπάρχουν στο εμπόριο : αλεύρι από φαγόπυρο, ψωμιά, ζυμαρικά, μπισκότα, βάφλες ,έτοιμα μίγματα, άλευρα κ.λπ.

Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη : Άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δίαιτες αδυνατίσματος και στη διατροφή των διαβητικών.

Μειώνει την υπέρταση στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Βοηθά την μείωση και την πρόληψη των κιρσών.

Τώρα έως προς το μοδατο χρησιμοποιείτε στις παρακάτω διατροφές :

Στους χορτοφάγους μπορεί να αντικαταστήσει κάποιες σημαντικές τροφές όπως το κρέας ή το ψάρι από το διαιτολόγιο τους με τους απαραίτητους συνδυασμούς ημερησίως.

Σε ένα απλό διαιτολόγιο χωρίς να γίνουν οι σωστές επιλογές πρωτεΐνης, θα υπάρχει έλλειμμα που σιγά σιγά θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, δυο νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με την ενεργητικότητα και την εγρήγορση. Εντάξτε λοιπόν αυτή τη τροφή στο διαιτολόγιο σας, σε συνδυασμό με τα πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά και στα όσπρια.

Πώς θα το αξιοποιήσετε: Συχνά σερβίρετε σαν εναλλακτικό του ρυζιού ή του κουάκερ. Το αλεύρι του φαγόπυρου, καθώς δεν περιέχει γλουτένη*, συχνά αναμιγνύεται με άλλα αλεύρια για την παρασκευή ψωμιού, κέικ, βάφλες κ.τ.λ. Μπορείτε να του προσθέσετε αρακά, γεμιστά, σπανάκι με φαγόπυρο ή διάφορους άλλους ανάλογους συνδυασμούς, για ένα ελαφρύ γεύμα.

Ιδέες για μαγειρική

  • Μοσχάρι με φαγόπυρο και φρούτα
  • Μελιτζανοκεφτέδες με φαγόπυρο
  • Γλυκό ψωμί με φουντούκια με αλεύρι φαγόπυρου

 γλουτένη*= είναι ο γενικός όρος για συγκεκριμένες πρωτεΐνες δημητριακών. Γλουτένη υπάρχει στο σιτάρι και στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη όπως και στον σίτο σπέλτα, στο μονόκοκκο και στο διπλόκοκκο σιτάρι και στο καμούτ.

 Δεν θα δώσω ποσότητα που συνιστάτε εβδομαδιαίως αλλά θα σας πω ότι είναι δημητριακό και ανήκει στη βάση της διατροφικής πυραμίδας άρα μπορούμε να το καταναλώνουμε καθημερινά σε φυσιολογικές ποσότητες!

 

 

Πίσω →