Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠολυκυστικών ΩοθηκώνΠώς να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της κύστης των ωοθηκών;

Οι λειτουργικές κύστες μπορεί να αναπτύσσονται κάθε μήνα ως φυσιολογικό μέρος του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Αυτές οι κύστες είναι σχετικά συχνές και συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Ενδεχομένως μπορεί να προκαλούν ενόχληση από καιρό σε καιρό καθώς επίσης υπάρχουν και άλλοι τύποι κύστεων που μπορεί να προκύψουν από πιο σοβαρά ιατρικά προβλήματα.

1. Προσαρμόστε τη διατροφή σας

Αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της κύστης. Για παράδειγμα, μερικές γυναίκες που εμφανίζουν συχνά κύστες ωοθηκών αναπτύσσουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Αυτή η κατάσταση προκαλεί προβλήματα όπως ακανόνιστες περιόδους ή αμηνόρροια ως αποτέλεσμα πολλαπλών κύστεων στις ωοθήκες.

Περίπου το 50 τοις εκατό των γυναικών με PCOS είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Πιθανότατα η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι που δυσκολεύει την απώλεια βάρους.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε τροφές που συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτά περιλαμβάνουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως:

  • άσπρο ψωμί
  • λευκές πατάτες
  • οτιδήποτε γίνεται με λευκό αλεύρι
  • αρτοσκευάσματα, επιδόρπια, μάφιν και άλλα ζαχαρούχα τρόφιμα

2. Προσθέστε αλεσμένο λιναρόσπορο στη διατροφή σας για να βοηθήσετε στην εξισορρόπηση των ορμονών

Ο λιναρόσπορος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ανδρογόνων του σώματος. Συχνά είναι υψηλά επίπεδα ανδρογόνων στις γυναίκες που σχετίζονται με PCOS. Ο λιναρόσπορος είναι γενικά ασφαλής για καθημερινή κατανάλωση.

Πίσω →