Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι ενδοκρινική διαταραχή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, γεγονός που οδηγεί σε αναπαραγωγικές, ορμονικές και μεταβολικές ανωμαλίες.

 Λόγω της παρουσίας αντίστασης στην ινσουλίνη, το PCOS αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως:

  1. Ο διαβήτης τύπου 2
  2. Η υπέρταση
  3. Οι διαταραχές των λιπιδίων
  4. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις
  5. Κακοήθειες όπως ο καρκίνος του μαστού και του ενδομητρίου .

Η πραγματική αιτία αυτού του συνδρόμου είναι άγνωστη, αλλά περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως οι διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία και οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής είναι οι πιο σημαντικές θεραπευτικές στρατηγικές σε αυτούς τους ασθενείς.

Η προσέγγιση των διαιτολόγων σε αυτούς τους ασθενείς πρέπει να είναι η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων όπως:

  • H βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη
  • Oι μεταβολικές και αναπαραγωγικές λειτουργίες που θα είναι δυνατές μέσω του σχεδιασμού δίαιτας χαμηλών θερμίδωνγια να επιτύχετε απώλεια βάρους ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος
  • Περιορίστε την πρόσληψη απλών σακχάρων και επεξεργασμένων υδατανθράκων και την πρόσληψη τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • Μείωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων

Προσοχή σε πιθανές ελλείψεις όπως βιταμίνη D, χρώμιο και ωμέγα-3. Δεδομένου του επιπολασμού του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας και της αντίστασης στην ινσουλίνη, μια σχετικά χαμηλή μείωση βάρους, περίπου 5%, μπορεί να βελτιώσει προβλήματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, οι δυσλειτουργίες του αναπαραγωγικού συστήματος και η γονιμότητα σε αυτές τις γυναίκες.

 

Πίσω →