Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠολυκυστικών ΩοθηκώνΚατακράτηση υγρών και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Η κατακράτηση υγρών, το φούσκωμα και η κατακράτηση νερού είναι τρεις όροι που μιλούν για την ίδια κατάσταση, την περίσσεια υγρών που συσσωρεύονται στις κοιλότητες του σώματός μας. Η ορμονική διαταραχή, ειδικά των οιστρογόνων, ενδέχεται να επηρεάζουν την ισορροπία του οργανισμού ή θα μπορούσε να είναι ακόμα και παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών, τα οποία είναι ένα από τα πιο κοινά φάρμακα στην αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών.

" />

Η κατακράτηση υγρών, το φούσκωμα και η κατακράτηση νερού είναι τρεις όροι που μιλούν για την ίδια κατάσταση, την περίσσεια υγρών που συσσωρεύονται στις κοιλότητες του σώματός μας. Η ορμονική διαταραχή, ειδικά των οιστρογόνων, ενδέχεται να επηρεάζουν την ισορροπία του οργανισμού ή θα μπορούσε να είναι ακόμα και παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών, τα οποία είναι ένα από τα πιο κοινά φάρμακα στην αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της υγιεινής διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας του σώματός σας και να αρχίσει να ανακουφίζει από τα αρνητικά συμπτώματά αυτών, όπως είναι η αύξησης βάρους και η κατακρατήσεις υγρών.

Τι είναι η κατακράτηση υγρών;

Επίσης γνωστό ως οίδημα, η κατακράτηση υγρών συμβαίνει όταν τα υγρά συγκεντρώνονται μέσα στους ιστούς του σώματος, γεγονός που δημιουργεί ένα αίσθημα φουσκώματος. Ανάλογα με τον λόγο για την κατακράτηση υγρών, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε:

 1. Δύσπνοια, λόγο κατακράτησης υγρών στο στήθος.
 2. Πρήξιμο του δέρματος, το οποίο μπορεί να φαίνεται φουσκωμένο.
 3. Τυμπανισμός της κοιλίας.

Επιπλέον, πρήξιμο μπορεί να εμφανιστεί συνήθως σε μία από τις τέσσερις περιοχές του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένων:

 1. Πόδια
 2. Χέρια
 3. Στήθος
 4. Κοιλιά

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι πολύ άβολη κατάσταση, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε ήδη μια σειρά άλλων επώδυνων συμπτωμάτων. Στην πραγματικότητα, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση για την αύξηση βάρους λόγο των πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου αυτού

Για να κατανοήσετε τη σχέση μεταξύ του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών και της κατακράτησης υγρών, είναι καλύτερα να συζητήσετε πρώτα τα πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με την πάθηση αυτή.

Συχνά επηρεάζεται από την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που εμποδίζει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει με επιτυχία την ινσουλίνη για τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών  παρουσιάζει ένα μοναδικό σύνολο συμπτωμάτων σε κάθε γυναίκα. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να χαρακτηριστούν από ήπια έως σοβαρά, αλλά συχνά είναι τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά επώδυνα.

Συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών:

Επειδή υπάρχουν πολλά συμπτώματα που συνδέονται με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και σχετικά λίγα είναι γνωστά για το σύνδρομο αυτό, δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί μία τελική λίστα όλων αυτών που σχετίζονται με θέμα την υγεία. Ωστόσο, μπορεί να έχετε αρκετά συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

 1. Υπογονιμότητα: Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών ευθύνεται πολύ συχνά επειδή μια γυναίκα δεν μπορεί να συλλάβει ένα παιδί. Αυτό το σύμπτωμα είναι, για πολλές γυναίκες, το πιο συναισθηματικά δύσκολο σύμπτωμα το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει, καθώς μπορεί να επηρεάσει την σχέση της, την εικόνα του εαυτού τους και τα οικογενειακά τους σχέδια.
 2. Ανωμαλία στην έμμηνο ρύση: Πολλές γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν έχουν κανονικό έμμηνο κύκλο. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από σποραδικά έως εντελώς απουσία της περιόδου, τα οποία συμβάλλουν σε θέματα υπογονιμότητας.
 3. Ακανόνιστη ωορρηξία ή και καθόλου ωορρηξία : Η έλλειψη ωορρηξίας και η σπάνια ωορρηξία, αυτά τα δύο θέματα έχουν επίσης την ικανότητα να παρεμβαίνουν στη γονιμότητα και να εμποδίζουν τη σύλληψη ενός παιδιού.
 4. Λεπτά μαλλιά ή απώλεια μαλλιών από την κεφαλή (αλωπεκία): Η αύξηση ή η μείωση της τριχοφυΐας μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική για πολλές γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, το οποίο είναι πολύ συχνό σύμπτωμα στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες
 5. Αύξηση βάρους και δυσκολία απώλειας: Είναι πολύ κοινό σύμπτωμα για τις γυναίκες που έχουν αυτή την κατάσταση να βάλουν βάρος, το οποίο μπορεί να συγχέεται με την κατακράτηση υγρών. Αυτό είναι επίσης ένα δυσάρεστο και όχι τόσο εύκολα διαχωρίσιμο σύμπτωμα.
 6. Λιπαρό δέρμα, ακμή: Η ακμή, οι δερματολογικές διαταραχές και οι μαύροι πόροι εμφανίζονται συνήθως σε γυναίκες που έχουν αυτή την πάθηση. Η μελανίζουσα ακάνθωση είναι ένας δείκτης ότι υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη.
 7. Αυξημένη χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση: Αυτά τα συμπτώματα, ειδικά όταν συνδυάζονται με την αύξηση βάρους, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα και απαιτούν συνεχείς παρακολούθηση.
 8. Άπνοια κατά τον ύπνο: Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται εξαντλημένες και, σε μερικές περιπτώσεις, να προκαλούν διαρκή διακοπή του ύπνου.

Θεραπεία:

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της πάθησης αυτής. Το πιο δημοφιλές και αποτελεσματικό από αυτά είναι η τροποποίηση του τρόπου ζωής σας. Με την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, και την συστηματική άσκηση, οι γυναίκες που έχουν αυτή την κατάσταση μπορούν να μειώσουν το βάρος τους και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους. Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνιστάται να τρώνε μια δίαιτα που είναι υψηλή σε μη αμυλώδη λαχανικά και χαμηλά σε λιπαρά, σάκχαρα και απλούς υδατάνθρακες. Παρόλο που οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητες στη διατροφή ενός ατόμου, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και να περιορίζονται σε σύνθετους υδατάνθρακες. Επιπλέον, είναι επίσης ωφέλιμη η αύξηση των φυτικών ινών.

Πίσω →