Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαιδική διατροφή και ανάπτυξηΤρόποι να μάθετε στο παιδί σας να τρώει μόνο του σωστές τροφές.

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, εκτός από την ανάγκη τους για ενέργεια μέσω πολλών διαφορετικών τύπων τροφής, οι γονείς πρέπει επίσης να τα διδάξουν να τρώνε ανεξάρτητα. Η αυτοτροφοδότηση είναι ένα σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη των παιδιών, το οποίο χρειάζεται προφανώς κάποια ικανότητα.

Η διδασκαλία του μωρού σας για το πώς να ταΐσετε μπορεί να είναι ακατάστατη και αγχωτική. Ωστόσο, είναι μια ευκαιρία να τους διδάξουμε για τη γεύση, τη μυρωδιά, την υφή και τη θερμοκρασία των τροφίμων που θα φάνε. Αυτή η διαδικασία χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη: Τρώγοντας φαγητό και τρώγοντας ένα κουτάλι.

Τρώτε τροφή για τα δάχτυλα

Οι γονείς πρέπει να δώσουν στα παιδιά σας ασφαλή τρόφιμα που μπορούν να φάνε με τα δάχτυλά τους. Μπορείτε να ξεκινήσετε δίνοντάς τους κομμάτια τροφίμων που είναι μικρά και αρκετά μαλακά για να μασήσουν και να καταπιούν εύκολα. Τα τρόφιμα που διαλύονται εύκολα στο στόμα και να τοποθετηθούν στο χέρι σας είναι καλές επιλογές. Ορισμένες συστάσεις που μπορούν να δοκιμάσουν οι γονείς είναι μαλακά φρούτα όπως το ακτινίδιο και η μπανάνα, μαγειρεμένα λαχανικά όπως η πατάτα ή η κολοκύθα. Όταν τα μωρά σας μεγαλώνουν, μπορείτε να τους παρέχετε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών.

Είναι πολύ σημαντικό να εξασκηθείτε με τα παιδιά σας πολλές φορές. Το γεύμα είναι μια καλή ευκαιρία να αλληλεπιδράσετε και να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν. Οι γονείς θα πρέπει να κάθονται μαζί με τα παιδιά, ενώ μιλάνε για τα νέα τρόφιμα, μπορείτε να κρατήσετε μεμονωμένα τσιμπήματα για να τα ενθαρρύνετε. Διαφορετικά, μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά κομμάτια φαγητού στο πιάτο του μωρού σας και να τα αφήσετε να τρώνε μόνα τους. Οι γονείς πρέπει πάντα να προσέχετε τα παιδιά σας όταν μαθαίνουν να τρώνε τα δάχτυλά τους λόγω του κινδύνου πνιγμού. Είναι επίσης σκόπιμο να προετοιμαστείτε για ένα χάος γιατί τα μωρά και τα μικρά παιδιά συνήθως βρωμίζουν όταν μαθαίνουν να τρώνε, πράγμα που δεν μπορείτε δυστυχώς να αποφύγετε.

Φάτε με ένα κουτάλι

Το σημαντικό όταν διδάσκετε στο μωρό σας να τρώτε με ένα κουτάλι είναι να επιλέξετε το σωστό κουτάλι. Συνιστώνται κουτάλια μικρού μεγέθους κατάλληλα για το στόμα του μωρού. Στην αρχή, μια καλή συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσετε δύο κουτάλια: ένα να κρατάει το παιδί σας και ένα για να φάτε μαζί. Όταν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, θα πρέπει να δείξετε στο μωρό σας πώς να χρησιμοποιήτε ένα κουτάλι και στη συνέχεια να βοηθήσετε τοποθετώντας το χέρι σας πάνω από το χέρι του για να κάνετε την κίνηση.

Η στρατηγική επιλογή των τροφίμων είναι ένα κρίσιμο βήμα. Ξεκινήστε με παχύτερα, πιο πυκνά τρόφιμα, επειδή αυτά θα παραμείνουν στο κουτάλι και τα υγρά τρόφιμα θα στάζουν πριν τα παιδιά σας καταφέρουν να πάρουν το κουτάλι στο στόμα. Το γιαούρτι, το τυρί cottage και η πουτίγκα δουλεύουν καλά. Καθώς τα παιδιά σας μαθαίνουν, προχωρήστε σε πιο αραιά πουρέ και σούπες.

Για να διδάξετε στα παιδιά σας την αυτοτροφοδότηση, οι γονείς και η οικογένεια πρέπει να δώσουν ένα παράδειγμα. Φάτε με τα παιδιά σας επειδή τα οικογενειακά γεύματα είναι σημαντικά για τη διδασκαλία όχι μόνο δεξιοτήτων αυτοτροφοδότησης αλλά και επικοινωνίας και τρόπων.

 

Πίσω →