Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαιδική διατροφή και ανάπτυξηΤι πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός για τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του παιδιού ;

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) έχει δηλώσει ότι το ασβέστιο, η βιταμίνη D, το κάλιο και οι φυτικές ίνες είναι τα κορυφαία 4 θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τη διατροφή των παιδιών. Όποτε αν θέλετε να έχετε την ομαλή  ανάπτυξή των παιδιών σας , θα πρέπει να προσθέσετε τα παρακάτω τρόφιμα στην διατροφή τους ! Με τη σωστή διατροφή θα εδραιωθούν τα Θεμέλια για τη σωστή παιδική ανάπτυξη.

1) Βιταμίνη D

Τι είναι η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι μια μοναδική θρεπτική ουσία επειδή μπορεί να ληφθεί από τρόφιμα, αλλά το σώμα μπορεί επίσης να κάνει τη βιταμίνη D στο δέρμα με τη βοήθεια της έκθεσης στον ήλιο. Κατά τους χειμερινούς μήνες, η παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα μπορεί να είναι χαμηλότερη λόγω λιγότερης ηλιοφάνειας και λιγότερου χρόνου που δαπανάται κάτω από τον ήλιο.

Ποιες είναι οι βασικές της λειτουργίες;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την προώθηση της απορρόφησης ασβεστίου στο πεπτικό σύστημα και τη διατήρηση επαρκών επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα, γεγονός που επιτρέπει την ομαλή μεταλλοποίηση των οστών. Χωρίς επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, τα οστά μπορούν να γίνουν λεπτά, εύθραυστα ή ατελή.

Ποιες είναι καλές πηγές;

Καλές πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν το εμπλουτισμένο γάλα, ο τόνος, ο σολομός και ο κρόκος του αυγού.

2) Κάλιο

Τι είναι το κάλιο;

Ορισμένα τρόφιμα με υψηλό κάλιο περιλαμβάνουν λαχανικά και φρούτα. Η ισορροπία του νερού είναι σημαντική καθώς μεταφέρει τα σωματικά υγρά που είναι απαραίτητα για την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, βοηθώντας τα νεφρά να απομακρύνουν τα απόβλητα από το σώμα.

Ποιες είναι οι βασικές του λειτουργίες;

Το κάλιο εμπλέκεται σε πολλαπλές βασικές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης των νεύρων, της συστολής των μυών και της κίνησης των υγρών στην καρδιά και στα νεφρά χρησιμοποιώντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Ποιες είναι καλές πηγές;

Η κύρια πηγή καλίου στη διατροφή του ανθρώπου είναι τα λαχανικά. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλά παιδιά δεν λαμβάνουν αρκετό κάλιο. Μπανάνες, εσπεριδοειδή και φρούτα όπως τα σταφύλια και τα βατόμουρα είναι επίσης καλές πηγές.

3)Ασβέστιο

Τι είναι το ασβέστιο;

Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μεταλλικό στοιχείο στο σώμα, και είναι απαραίτητο για την κατασκευή ισχυρών οστών, δοντιών και μυών. Ωστόσο, μερικά παιδιά δεν παίρνουν όλο το ασβέστιο που χρειάζεται το σώμα τους.

Ποιες είναι οι βασικές του λειτουργίες;

Περίπου το 99% του ασβεστίου του σώματος βρίσκεται στα οστά και τα δόντια, όπου είναι απαραίτητο για το σχηματισμό και τη διατήρηση ισχυρών οστών και δοντιών. Το υπόλοιπο 1% ασβεστίου βρίσκεται στο αίμα, στους μυς και σε άλλους ιστούς και έχει σημαντικούς ρόλους στην πήξη του αίματος, τη μυϊκή λειτουργία, τη μετάδοση των νεύρων και την αρτηριακή πίεση.

Ποιες είναι καλές πηγές;

Καλές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και ο σολομός.

4) Φυτική ίνα

Τι είναι οι φυτικές ίνες;

Οι φυτικές ίνες είναι το βρώσιμο μέρος φυτών ή άλλων υδατανθράκων που είναι ανθεκτικές στην πέψη και την απορρόφηση στο λεπτό έντερο. Πλήρης ή μερική πέψη των διαιτητικών ινών συμβαίνει στο παχύ έντερο.

Ποιες είναι οι βασικές τους λειτουργίες;

οι φυτικές ίνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του σώματος. Επιπλέον, όταν συνδυάζεται με άφθονη πρόσληψη υγρών, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μετακίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών διαταραχών.

Ποιες είναι καλές πηγές;

Σπόροι: Ψωμιά ολικής αλέσεως και δημητριακά, πίτουρο βρώμης, καστανό ρύζι και κριθάρι

Φρούτα: Μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες, μούρα, δαμάσκηνα και αχλάδια

Λαχανικά: Πράσινα μπιζέλια, αγκινάρες, ψητές πατάτες με δέρμα και όσπρια (π.χ. αποξηραμένα φασόλια, μπιζέλια και φακές)

 

Πίσω →