Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαιδική διατροφή και ανάπτυξηΤα παιδιά χρειάζονται φυτικές ίνες στη διατροφή τους ;

Παρακάτω θα δείτε το γιατί και το πώς μπορείτε να τις βρείτε στις τροφές!

Οι φυτικές ίνες είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που τα περισσότερα παιδιά αλλά και γονείς δεν καταναλώνουν όσο πρέπει καθημερινά. Ως γονείς, μπορεί να κάνετε το καλύτερό για εσάς και τα παιδια σας ώστε να έχετε μια ισχυροποιημένη διατροφή, αλλά μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια με την επιλογή καλών πηγών φυτικών ινών.

Ποια είναι η φυσιολογική ποσότητα φυτικών ινών που χρειάζεται να συμπεριληφθεί σε μία παιδική διατροφή;

Υπάρχουν διάφορες συστάσεις ινών για τα παιδιά με βάση τις ενεργειακές ανάγκες, την ηλικία ή το βάρος.

Τρώτε 5. Ένας απλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας παίρνουν αρκετές φυτικές ίνες είναι κάνοντας κάποιες υγιεινές επιλογές τροφίμων. Αν τα παιδιά σας τρώνε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα μαζί με άλλα τρόφιμα που είναι καλές πηγές φυτικών ινών, δεν υπάρχει πραγματικά καμία ανάγκη να μετράτε γραμμάρια φυτικών ινών.

Προσθέστε 5 . Αν βρείτε χρήσιμο να παρακολουθείτε τους αριθμούς, προσθέστε 5 έως την ηλικία των παιδιών σας. Για παράδειγμα, ένα πεντάχρονο θα χρειαστεί περίπου 10 γρ ινώνκαθημερινά.

Σημείωση: Η συνολική ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα μέχρι 25 γρ για τους ενήλικες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γενική κατευθυντήρια γραμμή για παιδιά.

Γιατί είναι σημαντικές οι φυτικές ίνες;

Οι φυτικές ίνες έχουν την ικανότητα να μας κάνουν να νιώθουμε πλήρης μετά από ένα γεύμα. Μια διατροφή που περιλαμβάνει καλές πηγές φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης καλές πηγές θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, ορισμένων τύπων καρκίνου του εντέρου αλλα και την αποφυγή της παχυσαρκίας.

Καλές πηγές φυτικών ινών περιλαμβάνουν :

Τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, ο αρακάς, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πώς να διαβάσετε Διατροφικές Πληροφορίες;

Οι διατροφικές πληροφορίες μπορεί να σας πουν τα πάντα για τις θρεπτικές ουσίες και τα συστατικά των τροφίμων. Μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τροφές που παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που είναι κατάλληλα για σας, συμπεριλαμβανομένων των ινών. Οι φυτικές ίνες είναι ένα θρεπτικό συστατικό που παρατίθεται στην ενότητα «Υδατάνθρακες» για τις Διατροφικές Πληροφορίες.

  • Εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών έχουν οι τροφές που ανά μερίδα περιλαμβάνουν 5 ή περισσότερα γραμμάρια φυτικών ινών.
  • Καλές πηγές φυτικών ινών έχουν οι τροφές που ανά μερίδα περιλαμβάνουν 3 γρ φυτικών ινών.
  • Κοιτάξτε στον κατάλογο των συστατικών, αν θέλετε να ξέρετε αν τα τρόφιμα που επιλέγετε γίνονται με δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Όλα τα τρόφιμα με την ένδειξη «ολικής αλέσεως» είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών.
  • Το σιτάρι ολικής αλέσεως έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το ρύζι ολικής αλέσεως και από τους κόκκους βρώμης.

Τα ολικής αλέσεως προϊόντα περιλαμβάνουν: το καστανό ρύζι, το πλιγούρι, το φαγόπυρο, το αλεύρι βρώμης, το καλαμποκάλευρο ολικής αλέσεως, τη βρώμη, τη σίκαλη ολικής αλέσεως, και το άγριο ρύζι.

Πίσω →