Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και ανάπτυξη των παιδιών. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει μέταλλα όπως το ασβέστιο και χτίζει γερά δόντια και οστά. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν μπορεί να προκαλέσει μόνο ραχίτιδα (μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε οστική παραμόρφωση και κατάγματα), μπορεί επίσης να εμποδίσει ένα παιδί να αναπτυχθεί και να αναπτύξει τη μέγιστη οστική μάζα. Η βιταμίνη D λειτουργεί επίσης ως μια ορμόνη που παίρνει μέρος σε πολλές άλλες διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος, την παραγωγή ινσουλίνης, και την κυτταρική ανάπτυξη.

Πόση βιταμίνη D χρειάζεται ένα παιδί;

Τα βρέφη έως 12 μηνών έχουν ανάγκη από 400 διεθνείς μονάδες (IU), ή 10 μικρογραμμάρια (mcg), την ημέρα. Τα παιδιά ηλικίας άνω των 1 έτους χρειάζονται 600 IU, ή 15 mcg, την ημέρα.

Η βιταμίνη D ονομάζεται «βιταμίνη του ήλιου», επειδή το σώμα μπορεί να την παράγει όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου. Αλλά το σώμα του παιδιού δεν είναι σε θέση να παράγει βιταμίνη D όταν καλύπτεται με ρούχα ή αντηλιακό που μπλοκάρει τις ακτίνες του ήλιου. Άλλα εμπόδια στην παραγωγή βιταμίνης D από ήλιο είναι η αιθαλομίχλη, τα σύννεφα, το σκούρο δέρμα, και η γεωγραφική τοποθεσία. Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο χρόνο χρειάζεται ένα άτομο στον ήλιο για να παράγει το σώμα τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D, μερικοί ερευνητές λένε ότι χρειάζεται 5 έως 30 λεπτά μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Με προσοχή όμως γιατί έχει παρατηρηθεί ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αυτή που προκαλεί τον καρκίνο του δέρματος.

Μερικές από τις καλύτερες διατροφικές πηγές είναι:

  • Ο σολομός
  • Ο τόνος
  • Το εμπλουτισμένο γάλα
  • Ο κρόκος του αυγού
  • Το σκουμπρί
  • Ο χυμός πορτοκαλιού

Μπορεί ένα παιδί να πάρει περισσότερη βιταμίνη D από ότι χρειάζεται;

Είναι απίθανο, αλλά είναι δυνατόν. Η βιταμίνη D μπορεί να είναι επιβλαβής αν υπάρχει πάρα πολύ. Η βιταμίνη D αποθηκεύεται στους ιστούς του σώματος, γι 'αυτό είναι καλύτερα να μην πάρετε περισσότερη από ό, τι προτείνουν οι ειδικοί σε θέματα υγείας.

Πίσω →