Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαιδική διατροφή και ανάπτυξη10 καλύτερα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται κάθε παιδί!

Ως Διαιτολόγος και ως μητέρα γνωρίζω οτι τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους για ανάπτυξη και υγεία.

Όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες. παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα 10 πιο αναγκαία:

  1. Το ασβέστιο!

Χτίζει γερά οστά και δόντια, προάγει την υγιή λειτουργία των νεύρων και των μυών, βοηθά στην πήξη του αίματος και βοηθά το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια.

  1. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα!

Βοηθάνε στην κατασκευή κυττάρων, ρυθμίζουν το νευρικό σύστημα, ενισχύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Απαραίτητα για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης.

  1. Ο σίδηρος!

Σημαντικός για την κατασκευή της αιμοσφαιρίνης, το οξυγόνο που μεταφέρει την κόκκινη χρωστική στο αίμα, και τη μυοσφαιρίνη, μια χρωστική που αποθηκεύει οξυγόνο στους μυς. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αδυναμία, και ευερεθιστότητα.

  1. Το μαγνήσιο!

Διατηρεί τα οστά γερά και τον καρδιακό ρυθμό σταθερό, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση των μυών και των νεύρων το μαγνήσιο.

  1. Το κάλιο!

Λειτουργεί με το νάτριο και ελέγχουν την ισορροπία του οργανισμού σε νερό, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Βοηθά τη μυϊκή λειτουργία και τον καρδιακό ρυθμό και, κατά τα επόμενα χρόνια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της πέτρας στα νεφρά και της οστεοπόρωσης.

  1. Η βιταμίνη Α!

Παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και την ανάπτυξη των οστών, βοηθά στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και προάγει την υγεία και την ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.

  1. Η βιταμίνη C!

Βοηθάει στην μορφή και την επισκευή των κόκκινων κυττάρων του αίματος, τα οστά και τους ιστούς. Η βιταμίνη C  βοηθά να κρατήσει τα ούλα του παιδιού σας υγιή και ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία, ελαχιστοποιώντας τους μώλωπες. Βοηθά στην επούλωση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και κρατά τις λοιμώξεις μακριά. Επίσης, βοηθά το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο.

  1. Η βιταμίνη D!

Βοηθά το σώμα να απορροφήσει μέταλλα όπως το ασβέστιο και χτίζει γερά δόντια και οστά. Απαραίτητη για την επίτευξη του αναπτυξιακού δυναμικού και της μέγιστης οστικής μάζας. Επίσης λειτουργεί ως μια ορμόνη με ρόλους στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, την παραγωγή ινσουλίνης, και τη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης.

  1. Η βιταμίνη Ε!

Περιορίζει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Σημαντικη η βιταμίνη Ε για την επιδιόρθωση του DNA, και άλλων μεταβολικών διεργασιών.

  1. Ο ψευδάργυρος!

Χρειάζεται σε περισσότερα από 70 ένζυμα που βοηθούν την πέψη και τον μεταβολισμό, και είναι ουσιώδης o ψευδάργυρος για την ανάπτυξη.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για το παιδί σας. Σωστή διατροφή για παιδιά:  λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες για την υγιεινή ανάπτυξη του, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει, τις ιδιαιτερότητες του και βεβαίως τις καμπύλες ανάπτυξης του. 

Πίσω →