Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν το βρέφος ή το παιδί μας έχει συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη ή αν έχει αλλεργία στο γάλα.

Παρακάτω μπορούν να σας λυθούν κάποιες απορίες σχετικά με αυτό το θέμα.

1. Είναι η δυσανεξία στο γάλα το ίδιο με την αλλεργία στο γάλα;

Όχι. Πολλοί γονείς μπερδεύουν τους όρους δυσανεξία στη λακτόζη και αλλεργία στο γάλα. Ενώ μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα, είναι εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα πεπτικό πρόβλημα, ενώ η αλλεργία στο γάλα συμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, ενώ η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία, δεν αποτελεί μια απειλητική αντίδραση για τη ζωή, όπως αναφυλαξία. Οι αλλεργίες στο γάλα τείνουν να εμφανίζονται μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής, όσο το πεπτικό σύστημα του βρέφους είναι ακόμα αρκετά ανώριμο. Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία, από την εφηβεία και μπορεί να γίνει πιο αισθητή στην ενήλικη ζωή.

2. Τι είναι η λακτόζη;

Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο κατάλογος των υπόλοιπων τροφών που περιέχουν λακτόζη είναι μεγάλος και περιλαμβάνει μερικά ψωμιά, δημητριακά, και κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Η λακτόζη διασπάται από το ένζυμο λακτάση που βρίσκεται στο λεπτό έντερο όπου λαμβάνει χώρα η πέψη των τροφίμων και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Όταν τρώμε λακτόζη, η λακτάση τη διασπά σε δύο απλά σάκχαρα: τη γλυκόζη και τη γαλακτόζη. Το σώμα στη συνέχεια απορροφά αυτά τα απλά σάκχαρα στο έντερο. Όταν υπάρχει μείωση ή απώλεια του ενζύμου λακτάση, δεν μπορεί να απορροφηθεί η λακτόζη. Η λακτόζη που δεν έχει απορροφηθεί μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα, τα οποία ονομάζονται δυσανεξία.

3. Εκτός από το γάλα ποια άλλα προϊόντα περιέχουν λακτόζη;

Η λακτόζη είναι παρούσα σε πολλά τρόφιμα και ορισμένα φάρμακα. Οι άνθρωποι που έχουν πεπτικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας λακτόζης πρέπει να γνωρίζουν τα πολλά προϊόντα τροφίμων που μπορεί να περιέχουν ακόμη και μικρές ποσότητες λακτόζης. Μπορείτε να ελέγξετε τα συστατικά στις ετικέτες των τροφίμων. Εάν μια ετικέτα τροφίμων περιλαμβάνει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες λέξεις, το προϊόν περιέχει λακτόζη:

· Γάλα

· Λακτόζη

· Ορρός γάλακτος

· Υποπροϊόντα γάλακτος

· Ξηρά μορφή γάλακτος

· Γάλα σε σκόνη

4. Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη;

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη εξαρτώνται από την ποσότητα της λακτόζης που καταναλώνεται. Όσο περισσότερη λακτόζη καταναλώνει το παιδί σας, τόσο περισσότερα συμπτώματα θα έχει. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορούν να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά από

την κατανάλωση του γάλακτος ή την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά με βάση την ποσότητα που καταναλώνεται. Παρακάτω είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε:

· Ναυτία

· Κοιλιακός πόνος, κράμπες και φούσκωμα

· Αέρια

· Διάρροια

Πίσω →