Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαχυσαρκία ΠαιδιώνΣυμβουλές για τους γονείς ενός υπέρβαρου παιδιού

 Γίνετε πρότυπο για τα παιδιά σας.

Σιγουρευτείτε ότι ο δικό σας τρόπος ζωής δεν ενθαρρύνει την υπερβολική λήψη τροφής και την αδράνεια στα παιδιά. Μην παραγγέλνετε τηγανιτές πατάτες, αν δε θέλετε να τις πάρουν και τα παιδιά σας. Μην αγοράζετε μπισκότα ή πατατάκια αν δεν θέλετε τα παιδιά σας να τα κλέβουν από το ντουλάπι.

 

Κάνετε το φαγητό μια ξεχωριστή δραστηριότητα.

Η οικογένεια σας θα πρέπει να φροντίζει μην τρώει βλέποντας τηλεόραση, στο αμάξι ή περπατώντας στα δωμάτια του σπιτιού. Καθίστε στο τραπέζι για να φάτε μαζί με το παιδί σας, απολαύστε το γεύμα και μετά σηκωθείτε και κάνετε κάτι άλλο.

Μη δίνετε ανταμοιβές με φαγητό. Μην ανταμείβετε τα παιδιά με σνακ. Βρείτε άλλους τρόπους να γιορτάσετε, παράδειγμα κάντε μια βόλτα, πηγαίνετε θάλασσα ή για ποδόσφαιρο, παίξατε επιτραπέζια παιχνίδια ή κάντε μια βόλτα με ποδήλατα.

Περιορίστε το χρόνο στην τηλεόραση, DVD, και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Υπάρχει ένας ξεκάθαρος σύνδεσμος παχυσαρκίας ανάμεσα στο χρόνο που ξοδεύουμε μπροστά στην τηλεόραση, ειδικά όταν συνδυάζεται με φαγητό και στην παχυσαρκία. Τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν τηλεόραση στα δωμάτια τους και όλα θα πρέπει να περιορίσουν την παρακολούθηση της, τα βιντεοπαιχνίδια και τον χρόνο που περνούν μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όταν δε σχετίζεται με τις εργασίες του σχολείου, σε μια ή δυο ώρες ημερησίως.

Εστιάστε στους θετικούς στόχους. Βοηθήστε το παιδί να εστιάσει στην επίτευξη θετικών στόχων, όπως να μπορεί να κάνει ποδήλατο για περισσότερα από 20 λεπτά, χωρίς να κουράζεται, ή να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα άλλα παιδιά, όταν κάνουν γύρους στο μάθημα της γυμναστικής.

Κάντε μικρά βήματα ως οικογένεια. Σιγουρευτείτε ότι οι αλλαγές είναι ήπιες και εμπλέκουν όλη την οικογένεια. Για παράδειγμα, κάντε μια οικογενειακή βόλτα τα απογεύματα, ετοιμάστε φρούτα για επιδόρπιο αντί να απαγορεύσετε το επιδόρπιο γενικά και μην πηγαίνετε σε φαστ φουτ τόσο συχνά.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για το παιδί σας. Σωστή διατροφή για παιδιά:  λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες για την υγιεινή ανάπτυξη του, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει, τις ιδιαιτερότητες του και βεβαίως τις καμπύλες ανάπτυξης του. 

Πίσω →