Η παχυσαρκία είναι περισσότερο συνηθισμένη κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής των παιδιών, μετά στην ηλικία των 5 ή 6 και κατά την διάρκεια της εφηβείας. Κάποιες κλινικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία, αλλά, εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο, αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται για την ανάπτυξη του και στο ότι δεν ασκείται σωματικά.

Δε θεωρούνται όλα τα παιδιά υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Κάποια παιδιά μπορεί να έχουν βαρύτερο σκελετό από το μέσο όρο . Αυτά τα παιδιά τείνουν να είναι κοντόχοντρα και να μοιάζουν μεγάλα, αλλά δεν είναι υπέρβαρα. Ένα παιδί θεωρείται παχύσαρκο, εάν ζυγίζει περισσότερο από 20% από αυτό που θεωρείται υγιές βάρος.

Η παχυσαρκία γενικά προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων. Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει ένα ρόλο. Εάν και οι δυο γονείς είναι παχύσαρκοι, τα παιδιά τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα. Επιπροσθέτως, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού μπορεί να είναι πιο συνηθισμένη σε οικογένειες που τα μέλη τους είναι υπέρβαρα, παρά σε οικογένειες που τα μέλη τους έχουν φυσιολογικό βάρος. Η αποχή από την άσκηση μπορεί επίσης να αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Εάν το παιδί σας περνά πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή στον υπολογιστή, οι θερμίδες δεν καταναλώνονται και μετατρέπονται σε λίπος.

Εάν το προσχολικής ηλικίας παιδί σας είναι παχύσαρκο, είναι καιρός να κάνετε κάτι, ενώ έχετε  ακόμα κάποιον έλεγχο στο τι τρώει το παιδί σας και ποσό δραστήριο είναι. Μόλις το παιδί σας μεγαλώσει και γίνει πιο ανεξάρτητο, είναι πολύ πιο δύσκολο να τροποποιήσετε τα πρότυπα διατροφής και άσκησης.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Η εποχή που θα πρέπει να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση για την παχυσαρκία, ειδικά εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, είναι όταν διαμορφώνονται οι συνήθειες διατροφής και άσκησης του παιδιού σας. Η βρεφική παχυσαρκία των έχει μικρή σχέση με την παχυσαρκία των ενηλίκων, αλλά οι συνήθειες διατροφής της οικογένειας μπορεί να διατηρηθούν κατά την διάρκεια της εφηβείας και μετά την ενηλικίωση.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για το παιδί σας. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες για την υγιεινή ανάπτυξη του, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει, τις ιδιαιτερότητες του και βεβαίως τις καμπύλες ανάπτυξης του.

Συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή των παιδιών προσχολικής ηλικίας:

 Μειώστε τα λιπαρά. Χρησιμοποιήστε γάλα χωρίς λιπαρά ή με λίγα λιπαρά 1,5%. Αντί για παγωτό σερβίρετε παγωμένο γάλα, κατεψυγμένο γιαούρτι με λίγα λιπαρά ή σορμπε φρούτων. Αντικαταστήστε το βούτυρο με μαργαρίνη με λίγα λιπαρά. Χρησιμοποιήστε βοδινό κιμά με λιπαρά κάτω 15% και ζαμπόν ή γαλοπούλα με χαμηλά λιπαρά. Ψήστε ή βράστε τις τροφές αντί να τις τηγανίσετε. 

 Αυξήστε τις φυτικές ίνες. Προφέρετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά τακτικά. Χρησιμοποιήστε αλεύρι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Προσθέστε βρώμη στην διατροφή του.

 Μειώστε το νάτριο. Μειώστε το αλάτι στις συνταγές. Απομακρύνεται την αλατιέρα από το τραπέζι. Σερβίρετε σούπες που περιέχουν χαμηλές ποσότητες νατρίου. Αναζητήστε λιχουδιές που περιέχουν λίγο αλάτι.

 Μειώστε τις θερμίδες και τα σάκχαρα. Χρησιμοποιήστε λιγότερη ζάχαρη στις συνταγές σας. Αποφύγετε τα αναψυκτικά. Σερβίρετε χυμό φρούτων χωρίς ζάχαρη ή αλλιώς φρέσκα φρούτα. Προτιμήστε μικρότερες ποσότητες γλυκών.

Πίσω →