Το σπλαγχνικό λίπος είναι κοινώς γνωστό ως λίπος της κοιλιάς. Βρίσκεται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και αναδιπλώνεται γύρω από τα εσωτερικά σας όργανα. Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πόσο σπλαχνικό λίπος έχει. Ωστόσο, μια προεξέχουσα κοιλιά και μια μεγάλη μέση είναι δύο σημάδια ότι έχετε πάρα πολύ από αυτό. Από την άλλη πλευρά, το υποδόριο λίπος αποθηκεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα σας. Είναι το λίπος που μπορείτε να τσιμπήσετε εύκολα σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα σας. Η εναπόθεση υπερβολικού σπλαχνικού λίπους είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αντοχής στην ινσουλίνη, καρδιακών παθήσεων και ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου

Το σπλαχνικό λίπος παράγει επίσης φλεγμονώδεις δείκτες, όπως IL-6, IL-1 β, ΡΑΙ-Ι και ΤΝΡ-α. Τα αυξημένα επίπεδα αυτών των δεικτών σχετίζονται με τα προβλήματα υγείας που περιγράφηκαν παραπάνω.

Γιατί είναι το σπλαχνικο λίπος βλαβερο ;

Τα λιπώδη κύτταρα αποθηκεύουν απλά υπερβολική ενέργεια! Παράγουν επίσης ορμόνες και φλεγμονώδεις ουσίες.

Τα σπλαχνικά λιπώδη κύτταρα είναι ιδιαίτερα δραστικά και παράγουν ακόμη περισσότερους φλεγμονώδεις δείκτες, όπως IL-6, IL-1 β, ΡΑΙ-1 και ΤΝΡ-α. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι ορμόνες μπορούν να προωθήσουν τη μακροχρόνια φλεγμονή και να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων.

Ένα παράδειγμα αυτού, είναι η καρδιακή νόσο. Η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία πλάκας μέσα στις αρτηρίες, γεγονός που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Η πλάκα είναι ένας συνδυασμός χοληστερόλης και άλλων ουσιών. Αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί τελικά να σπάσει.

Όταν συμβεί αυτό, το αίμα στις αρτηρίες σχηματίζει θρόμβους και εν μέρει ή εντελώς εμποδίζει τη ροή του αίματος. Στις στεφανιαίες αρτηρίες, ένας θρόμβος μπορεί να στερήσει την καρδιά το οξυγόνου και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Το σπλαχνικό λίπος απελευθερώνει φλεγμονώδεις δείκτες και ελεύθερα λιπαρά οξέα που ταξιδεύουν μέσω της πυλαίας φλέβας στο ήπαρ. Η πυλαία φλέβα μεταφέρει αίμα από τα έντερα, το πάγκρεας και τη σπλήνα στο ήπαρ.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία λίπους στο ήπαρ και ενδεχομένως να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη του ήπατος και στον διαβήτη τύπου 2.

 

Πίσω →