Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαχυσαρκία ΕνηλίκωνΠώς να απαλλαγείτε από το σπλαγχνικό λίπος

Το σπλαγχνικό λίπος είναι κοινώς γνωστό ως λίπος της κοιλιάς.

Βρίσκεται μέσα στην κοιλιακή χώρα και αναδιπλώνεται γύρω από τα εσωτερικά σας όργανα. Η τοποθέτηση σπλαχνικού λίπους είναι εξαιρετικά επιβλαβής. Συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αντίστασης στην ινσουλίνη, καρδιακών παθήσεων και ακόμη και ορισμένων καρκίνων.

Ευτυχώς, αποδεδειγμένες στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε σπλαχνικό λίπος.

Η μεταφορά υπερβολικού σπλαχνικού λίπους είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αντοχής στην ινσουλίνη, καρδιακών παθήσεων και ακόμη και ορισμένων καρκίνων. Το σπλαχνικό λίπος παράγει επίσης φλεγμονώδεις δείκτες, όπως IL-6, IL-1 β, ΡΑΙ-Ι και ΤΝΡ-α. Αυξημένα επίπεδα αυτών των δεικτών σχετίζονται με τα προβλήματα υγείας που περιγράφονται παραπάνω.

Τα λιπώδη κύτταρα κάνουν περισσότερα από την απλή αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας.

Παράγουν επίσης ορμόνες και φλεγμονώδεις ουσίες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι ορμόνες μπορούν να προωθήσουν μακροχρόνια φλεγμονή και να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η καρδιακή νόσος. Η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει την δημιουργία πλάκας μέσα στις αρτηρίες, γεγονός που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Πίσω →