Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο ανανάς μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό σας και να αυξήσετε την απώλεια λίπους. Ενώ δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να συμπεριλάβετε τον ανανά στη διατροφή σας για την απώλεια βάρους, ο ισχυρισμός αυτός έχει υπερεκτιμηθεί, και πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην καταναλώνετε τόσο πολύ ανανά που θα υπερβεί την ημερήσια καύση θερμίδων σας.

Ο ανανάς και ο μεταβολισμός!

Η βρομελίνη - μια ένωση που περιέχεται στον ανανά - επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα την ώθηση του μεταβολισμού. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες διαφωνίες στο ότι τα μεμονωμένα τρόφιμα δεν οδηγούν σε σημαντική αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Ακόμα κι αν παρέχουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση, αυτό δεν έχει καμία επίδραση μακροπρόθεσμα. Η βρομελίνη βρίσκεται στο στέλεχος του ανανά και επίσης αναφέρεται ως ένζυμο στον ανανά και στο εκχύλισμα του. Η εργασία των ενζύμων είναι να σπάσουν τη θέσπιση ορισμένων ενώσεων στα τρόφιμα. Ο ρόλος της βρομελίνης, ωστόσο, είναι στην πραγματικότητα να καταρρεύσει την πρωτεΐνη. Αυτό βοηθά την πέψη, αλλά δεν θα ωφελήσει άμεσα την καύση του λίπους ή την απώλεια βάρους.

Ενώ τα φρούτα θεωρούνται γενικά μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ο ανανάς εξακολουθεί να έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες, ειδικά σε σύγκριση με άλλα φρούτα. 1 φλιτζάνι ανανά περιέχει περίπου 82 θερμίδες. Επίσης, έχει μόλις πάνω από 16 γραμμάρια ζάχαρης και περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι φράουλες, από την άλλη πλευρά, έχει 49 θερμίδες, 7 γραμμάρια ζάχαρης και 3 γραμμάρια ινών, ενώ 1 φλιτζάνι βατόμουρα έχει 64 θερμίδες, 5 γραμμάρια ζάχαρης και 8 γραμμάρια φυτικών ινών.

Σε αντίθεση με τις φήμες λοιπόν του διαδικτύου, τρώγοντας ανανά δεν πρόκειται να διαλυθεί μαγικά το σωματικό λίπος σας. Προσθέτοντας περισσότερα λαχανικά και φρούτα, όπως ο ανανά, στη διατροφή σας, όμως, έχετε την τάση να αυξάνετε τα αποτελέσματα απώλειας βάρους σας ελαφρώς. Η σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και η ενεργειακή πυκνότητα του ανανά μπορεί να σας βοηθήσει να χορτάσετε, ενώ εξακολουθείτε να παραμένετε εντός των συνισταμένων ημερησίων στόχων σε θερμίδες για την απώλεια βάρους.

 

Πίσω →