Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαχυσαρκία Ενηλίκων8 Συμβουλές για μέγιστα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους

Προσαρμόστε τη δίαιτα στις ανάγκες σας

Εάν ξυπνάτε στις 7 π.μ και στις 8 π.μ πρέπει να είστε στη δουλειά, τότε είναι μάταιο να προσπαθείτε να φάτε πρωινό στο σπίτι. Μπορείτε όμως να εφοδιάζεστε π.χ με ένα γιαούρτι και φρυγανιές και να τρώτε ο πρωινό σας στο γραφείο. Είναι σημαντικό να διαμορφώσετε τη δίαιτα με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες σας και όχι να προσπαθήσετε να τηρήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που δεν σας ταιριάζει.

 Προετοιμαστείτε ψυχολογικά

Τι σημαίνει για εσάς δίαιτα; Στέρηση, εξάντληση, καταναγκασμό; Αν αυτές είναι οι πρώτες λέξεις που σας περνούν από το μυαλό, δεν είστε ακόμη έτοιμοι να την ξεκινήσετε. Ο λόγος είναι ότι ουσιαστικά τη βλέπεται σαν τιμωρία. Μόνο αν καταφέρετε να συνειδητοποιήσετε ότι η δίαιτα αποτελεί ένα μέσο φροντίδας και όχι τιμωρίας του εαυτού σας ,θα μπορέσετε να την ολοκληρώσετε επιτυχώς. Θυμηθείτε ξεκινάτε δίαιτα για το καλό σας ,για να προστατέψετε τον εαυτό σας από τα δεινά της παχυσαρκίας. Εξάλλου ,στις σύγχρονες δίαιτες κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται, απλώς εντάσσεται σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Αν π. χ φοβάστε ότι θα στερηθείτε τα γλυκά, σκεφτείτε ότι και στο πλαίσιο της δίαιτας μπορείτε να καταναλώνετε μια μικρή ποσότητα γλυκού 1-2 φορές την εβδομάδα. Έτσι, αντί για το φόβο της στέρησης , σκεφτείτε την ευχαρίστηση της απόλαυσης της αγαπημένης σας τροφής με μέτρο.

 Ετοιμάστε το σχέδιο δράσης

Εάν δεν προετοιμάσετε τον τρόπο αντίδρασης σας στις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν κατά την διάρκεια της δίαιτας ,  τότε υπάρχει ο κίνδυνος να εξοκείλετε σχετικά εύκολα. Σκεφτείτε από τώρα τι θα πείτε αν σας προσφέρουν ένα γλυκό, πως θα αντιδράσετε αν σας καλέσουν έξω φίλοι για φαγητό…. Εάν ανήκετε σ’ αυτούς που με σιγουριά και αυτοπεποίθηση λένε κάνω δίαιτα και μπορείτε να μείνετε αμετακίνητοι, καλώς. Ορισμένοι όμως προτιμούν κάποιες πιο διπλωματικές απαντήσεις:

o       Έχω φάει ήδη γλυκό/φαγητό, δεν αντέχω άλλο

o       Με πονάει το δόντι μου, δεν μπορώ να φάω

o       Προσέχω τη διατροφή μου, θα πάρω σε λίγο

o       Πρέπει να πάρω το φάρμακο μου με άδειο στομάχι

 

Μη ζυγίζεστε!

Μια από τις κυριότερες συμβουλές είναι να μην ζυγίζεστε καθημερινά. Είναι προτιμότερο να παρατηρείτε το ρυθμό απώλειας βάρους από τα ρούχα σας. Αντιθέτως, το καθημερινό ζύγισμα μπορεί να εξελιχθεί σε βάσανο. Με αυτόν τον τρόπο θα απασχολείτε διαρκώς το μυαλό σας με το βάρος σας, ενώ είναι καλύτερο να σκέφτεστε άλλα πράγματα, που δεν έχουν σχέση με τα κιλά σας. Γι’ αυτό να ζυγίζεστε μόνο μια φορά την εβδομάδα, την ίδια ώρα, χωρίς ρούχα, ώστε να μην στερήσετε από τον εαυτό σας την ευχαρίστηση ότι χάσατε αρκετό βάρος και όχι ελάχιστα γραμμάρια

 Ανταμείψτε τον εαυτό σας όχι με φαγητό!!!

Είναι σημαντικό να μην βλέπετε το φαγητό το φαγητό σαν επιβράβευση που θα έρθει στο τέλος μιας κουραστικής μέρας. Φυσικά αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, γιατί αποτελεί μια συμπεριφορά που οι περισσότεροι έχουμε μάθει από την παιδική μας ηλικία. Πάντοτε όμως μπορείτε να μάθετε μια νέα συμπεριφορά. Το μυστικό είναι να αντικαταστήσετε το φαγητό με τελείως κάτι διαφορετικό , που θα σας προσφέρει όμως εξίσου μεγάλη χαρά. Π.χ ένα καινούριο ρούχο, βιβλίο….Όταν  λοιπόν χάσετε τα πρώτα κιλά, μην κάνετε δώρο στον εαυτό σας ένα λουκούλλειο γεύμα, αλλά κάτι από τα παραπάνω.

 Κάντε μικρές αλλαγές με μεγάλη διάρκεια

Το κλειδί για να επιτύχετε μόνιμη απώλεια βάρους είναι να τροποποιήσετε τα σημεία εκείνα της διατροφικής σας συμπεριφοράς που σας φορτώνουν με περιττές θερμίδες. Να τρώτε π.χ πολλά και μικρά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας ,να παίρνετε δεκατιανό και απογευματινό κ. λπ. Ίσως είναι προτιμότερο να κάνετε αυτές τις αλλαγές σταδιακά. Βάλτε πρώτο στόχο για παράδειγμα το πρωινό, είτε στο σπίτι είτε είστε εκτός. Στη συνέχεια δεσμευτείτε να περπατάτε 15 λεπτά κάθε ημέρα.

 Εκτιμήστε την πείνα σας

Είναι σημαντικό να μην αφήνετε τον εαυτό σας να πεινάσει σε σημείο να θέλετε να καταβροχθίσετε ότι βρείτε μπροστά σας. Από την άλλη ,πρέπει να είστε σε θέση να αφουγκραστείτε τα μηνύματα που σας στέλνει το στομάχι σας. Δηλαδή ,το καλύτερο είναι να τρώτε όταν πεινάτε αλλά όχι σαν «λύκος» , ούτως ώστε να κρατήσετε τον έλεγχο του εαυτού σας στο τραπέζι.

 Να είστε ελαστικοί με τον εαυτό σας

Παραστρατήματα θα συμβούν .Το θέμα είναι πως θα τα χειριστείτε . η λανθασμένη κίνηση είναι να εγκαταλείψετε την προσπάθεια επειδή π.χ φάγατε πολύ σε ένα γεύμα ή πήρατε ένα γλυκό που σας προσέφεραν. Συνεχίστε κανονικά το πρόγραμμά της δίαιτας μετά το παραστράτημα. Αφιερώστε όμως λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι και ως συνέβη, ούτως ώστε να μην το αφήσετε να ξανασυμβεί στο μέλλον.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για ενήλικες. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας, το βάρος και τον λιπώδη ιστό.

Πίσω →