Έχει γίνει όλο και πιο σαφές ότι το να έχετε μια επαρκή ποσότητα ινών στη διατροφή σας καθημερινά είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση της υγείας. Η διατροφή πλούσια σε ίνες βοηθά να κινηθούν τα πράγματα γρήγορα μέσω του πεπτικού σωλήνα και επιτρέπει την απέκκριση. Το να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να παρέχει κάποια προστασία έναντι του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και των επιπέδων της χοληστερόλης σε υψηλά επίπεδα. Οι διατροφικές φυτικές ίνες αποτελούν πηγή ενέργειας για τα βακτήρια που κατοικούν κανονικά εντός του παχέος εντέρου.

Επομένως 5 είναι οι σπόροι που είναι καλό να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας:

  1. Οι σπόροι Chia!

Οι σπόροι chia περιέχουν ένα υψηλό ποσοστό ινών (30%), διαλυτές και αδιάλυτες. Επίσης, οι σπόροι αυτοί είναι μια καλή φυσική θεραπεία για προβλήματα του κυκλοφορικού, επειδή περιέχουν ένα υψηλό ποσοστό των λιπαρών οξέων ωμέγα -3 και ωμέγα -6. Τα λιπαρά οξέα μειώνουν τη κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αυξάνουν την καλή ή HDL χοληστερόλη. Για τις ιδιότητες αδυνατίσματος μπορείτε να φάτε μια κουταλιά της σούπας σπόρους chia, ή μπορείτε να τους ενσωματώσετε σε smoothies, γιαούρτι ή ζελέ.

  1. Ο λιναρόσπορος!

Οι σπόροι λιναριού έχουν πολλές φυτικές ίνες, καθώς είναι η πλουσιότερη γνωστή φυτική πηγή λιπαρά οξέων ωμέγα -3 και η πλουσιότερη πηγή οιστρογόνων. Το ποσό σας της ίνας είναι υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο δημητριακό και συνιστάται ιδιαίτερα σε δίαιτες για απώλεια βάρους, για μείωση της χοληστερόλης και πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Αυτούς τους σπόρους μπορεί να τους προσθέσει οποιοσδήποτε άνθρωπος στο φαγητό του.

  1. Οι σπόροι μουστάρδας!

Αυτοί οι σπόροι είναι μια καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, καθώς και ασβεστίου, φυτικών ινών, σιδήρου, μαγνησίου, νιασίνης, φωσφόρου, πρωτεϊνών, σεληνίου και ψευδαργύρου. Με τις ιδιότητές τους, διεγείρουν την παραγωγή των γαστρικών υγρών που βοηθούν στη μείωση των πεπτικών προβλημάτων.

  1. Το σουσάμι!

Το σουσάμι έχει ένα υψηλό ποσοστό ασβεστίου (10 φορές πιο πολύ από το γάλα), είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα (λιπαρά οξέα ωμέγα -6), ψευδάργυρο και πολλά ορυκτά. Με την υψηλή συγκέντρωση του σε ασβεστίου, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και των θερμίδων, γεγονός που το καθιστά πολύ σημαντικό για να το συμπεριλάβετε στη δίαιτα για να χάσετε βάρος. Επιπλέον, έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία αναζωογόνησης και χαλάρωσης.

  1. Ο ηλιόσπορος!

Με υψηλή σύνθεση ελαϊκού, λινελαϊκού, παλμιτικού, στεατικού, αραχιδικού και λεκιθίνης, μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη. Αυτά τα ίδια τα λιπαρά οξέα αυξάνουν τη σύνθεση της καλής χοληστερόλης ή HDL. Η ίνα που περιέχει βοηθά στη μείωση της εντερικής απορρόφησης της χοληστερόλης από τα τρόφιμα. Ωστόσο, δεν πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο από μια χούφτα λόγω της υψηλής συγκέντρωσης θερμίδων τους.

 

Πίσω →