Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαχυσαρκία Ενηλίκων10 Τρόποι για να αποφύγετε τους πειρασμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η λιγούρα μας για το φαγητό είναι ο χειρότερος εχθρός μας κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος. Αυτές οι έντονες και ανεξέλεγκτες επιθυμίες για συγκεκριμένα τρόφιμα, είναι ως γνωστό ισχυρότερες απ’ ότι η κανονική πείνα.

 Τα είδη τροφίμων που επιθυμούμε είναι πολύ μεταβλητά, αλλά συνήθως είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Στη συνέχεια θα δείτε 10 εύκολους τρόπους με τους οποίους θα καταφέρετε να αποφύγετε τις ανθυγιεινές επιλογές.

  1. Καταναλώστε νερό: Η δίψα συγχέεται συχνά με την πείνα ή την επιθυμία για φαγητό. Εάν αισθάνεστε μια ξαφνική ώθηση για ένα συγκεκριμένο φαγητό, δοκιμάστε να πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και περιμένετε λίγα λεπτά. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η λαχτάρα εξαφανίζεται, επειδή το σώμα σας ήταν πραγματικά διψασμένο.
  2. Καταναλώστε μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης: Τρώγοντας περισσότερη πρωτεΐνη, μπορεί να μειώσει την όρεξή σας καθώς και να αποφύγετε την υπερφαγία. Επίσης σας βοηθά να αισθάνεστε γεμάτοι και ικανοποιημένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  3. Σε περίπτωση λιγούρας απασχοληθείτε με κάτι άλλο για να μην το σκέφτεστε: Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε έναν βιαστικό περίπατο ή ένα ντους για να μετατοπίσετε το μυαλό σας σε κάτι άλλο. Μια αλλαγή στη σκέψη και στο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η λαχτάρα.
  4. Σχεδιάστε τα γεύματά σας: Γνωρίζοντας ήδη τι θα φάτε, θα εξαλείψετε τον παράγοντα του αυθορμητισμού και της αβεβαιότητας. Εάν δεν χρειάζεται να σκεφτείτε τι να φάτε στο επόμενο γεύμα, θα είστε λιγότερο πεινασμένοι και υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες για τσιμπολογήματα.
  5. Αποφύγετε την υπερβολική πείνα: Η πείνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους αισθανόμαστε λιγούρες. Για να αποφύγετε την υπερβολική πείνα, ίσως είναι καλή ιδέα να τρώτε τακτικά και να έχετε υγιεινά σνακ κοντά σας.
  6. Καταπολεμήστε το άγχος: Το άγχος μπορεί να προκαλέσει επιθυμία για φαγητό και να επηρεάσει τις διαιτητικές συμπεριφορές, ειδικά στις γυναίκες. Επιπλέον, το άγχος αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, μία ορμόνη η οποία μπορεί να σας κάνει να πάρετε βάρος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.
  7. Μάθετε να ξεχωρίζετε την πραγματική πείνα από την λιγούρα: Συνειδητοποιώντας το πότε πεινάτε πραγματικά και το πότε πρόκειται για λιγούρα, θα καταφέρετε να πείτε όχι σε διάφορους πειρασμούς.
  8. Κοιμηθείτε αρκετά: Η στέρηση ύπνου μπορεί να διαταράξει τις φυσιολογικές διακυμάνσεις των ορμονών της όρεξης, οδηγώντας σε κακή ρύθμιση της όρεξης και σε έντονη επιθυμία για τσιμπολογήματα.
  9. Κάντε σωστά γεύματα: Η κατανάλωση των κατάλληλων γευμάτων βοηθά στην αποφυγή της πείνας και της επιθυμίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το σώμα σας παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
  10. Μην πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ ενώ πεινάτε: Η κατανάλωση φαγητού πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ συμβάλλει στη μείωση παρορμητικών αγορών.

 

Πίσω →