Ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ιστός που καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας αναπτύσσετε έξω από αυτήν προκαλώντας άσχημα συμπτώματα. Φαίνεται ότι συγκεκριμένος τύπος δίαιτας μπορεί να μετριάσει την συμπτωματολογία. Παρόλα αυτά χρειάζεται ακόμα έρευνα το συγκεκριμένο πεδίο.

Η αποφυγή τροφών και ποτών που προκαλούν φλεγμονή και αυξάνουν την παραγωγή οιστρογόνων μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των οδυνηρών συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης .

Η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ενδομητρίωσης.

Με βάση ερευνητικά στοιχεία και μελέτες προκύπτουν συστάσεις σχετικά με την αποφυγή ή την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που μπορεί  να επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013 έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά αλλά και ω-3 λιπαρά οξέα, είχαν λιγότερο έντονα συμπτώματα ενδομητρίωσης σε σχέση με εκείνες που κατανάλωναν κόκκινο κρέας, τρανς λιπαρά και καφέ οι οποίες εμφάνιζαν πιο έντονα συμπτώματα

Σε βιβλιογραφική ανασκόπηση που του 2015 φάνηκε ότι η ακολούθηση συγκεκριμένου τύπου δίαιτας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης της ενδομητρίωσης αλλά ακόμα και να περιορίσει την συμπτωματολογία της μετά την εμφάνιση της. Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει: φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής άλεσης, ω-3 λιπαρά. Δεν μπορεί να γίνει πρόληψη της ενδομητρίωσης αλλά σύμφωνα με πηγές μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης μέσω της αποφυγής κατανάλωσης τροφίμων και χημικών που αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Σε αυτές τις ουσίες συμπεριλαμβάνονται το αλκοόλ και η καφεΐνη. Η διατροφή και ο τρόπος ζωής δεν μπορούν να θεραπεύσουν την ενδομητρίωση αλλά μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της.

Διατροφή για την ενδομητρίωση

Άτομο που πάσχει από ενδομητρίωση φαίνεται να ωφελείτε από την κατανάλωση τροφών όπως προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, καλά λιπαρά οξέα και άλιπα κρέατα. Τα καλά λιπαρά οξέα βρίσκονται σε τροφές όπως: αβοκάντο, ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί, σολομός. Επίσης συστήνεται η μειωμένη κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ αφού μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Επίσης καλό είναι να αυξηθεί η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες. Οι ίνες είναι απαραίτητες για την μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων. Εκτός από τις αλλαγές στη διατροφή και τις παραδοσιακές ιατρικές αγωγές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της, υπάρχουν ακόμα μερικές οδηγίες που μπορούν να βοηθήσουν τα δυσμενή συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, όπως η πρόσληψη βιταμίνης Β1, η συστηματική άσκηση, το μαγνήσιο, κανέλα.

Πίσω →