Η ενδομητρίωση υπολογίζεται ότι επηρεάζει μία στις δέκα γυναίκες. Η ασθένεια επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα, στην οποία ενδομητριακός ιστός αναπτύσσεται έξω από την μήτρα, όπως για παράδειγμα στις ωοθήκες. Την χαρακτηρίζουν συμπτώματα όπως έντονοι πόνοι περιόδου, αιμορραγία, πόνος κατά την σεξουαλική επαφή μέχρι και υπογονιμότητα. Μέχρι τώρα δεν είναι γνωστή κάποια θεραπεία ενάντια στην ασθένεια. Παρ όλα αυτά συγκεκριμένα φαγητά μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης της ενδομητρίωσης και τα συμπτώματα της.

1) Η λήψη Ω-3 λιπαρών Οξέων:

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι ωφέλιμα λιπαρά, με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια αλλά και σε άλλες διατροφικές πηγές.

Δεδομένου του γεγονότος ότι η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με πόνο και φλεγμονή η λήψη των λιπαρών αυτών, μέσω της διατροφής είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για τις γυναίκες που πάσχουν από την ασθένεια αυτή. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν Ω-3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερες ποσότητες είχαν 22% μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την ασθένεια σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα λιπαρά.  Έτσι λοιπόν η κατανάλωση τους μπορεί να μειώσει το αίσθημα του πόνου, την φλεγμονή αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

2) Η αποφυγή κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών:

Τα κορεσμένα λιπαρά φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ενδομητρίωσης.

3) Η μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος:

Συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και η αντικατάσταση του με άλλες πρωτεϊνικές πηγές όπως είναι η σόγια η οποία μάλιστα φαίνεται ναι βελτιώνει την φλεγμονή, η οποία εμφανίζεται στην ασθένεια. Επιπρόσθετα το κόκκινο κρέας φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της ενδομητρίωσης. Επίσης φαίνεται να σχετίζεται με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα. Η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια που εξαρτάται από τα επίπεδα οιστρογόνων. Τα αυξημένα επίπεδα τους λοιπόν επηρεάζουν την πάθηση και ενισχύουν τον παράγοντα επικινδυνότητας.

4) Η κατανάλωση φρούτων λαχανικών:

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Είναι στοιχεία με ευεργετική δράση ενάντια στην ενδομητρίωση. Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Επίσης είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, κάτι που βοηθά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και μειώνει το οξειδωτικό στρές. Επίσης τα αντιοξειδωτικά φαίνεται να μειώνουν και τους πόνους που προκαλεί η ασθένεια. Τέλος φαίνεται να βοηθούν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας.

5) Η μείωση της πρόσληψης καφέ και του αλκοόλ:

Στις γυναίκες με ενδομητρίωση συνιστάται η αποφυγή του καφέ και του αλκόολ. Φαίνεται ότι οδηγούν σε αύξηση των οιστρογόνων.

6) Η μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων:

Συνιστάται γενικά η μείωση κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών τα οποία συχνά ενισχύουν την φλεγμονή και τον πόνο. Η ελάττωση τροφών όπως τα γλυκά, τα πατατάκια, τα κράκερ και τα τηγανιτά βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης.

7) Η δίαιτα ελεύθερη σε γλουτένη:

Διατροφή ελεύθερη σε γλουτένη ακολουθείται από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη παρόλα αυτά φαίνεται πώς αυτός ο εξειδικευμένος τύπος διατροφής βοηθά και τους πάσχοντες από ενδομητρίωση καθώς φαίνεται να μειώνει τους πόνους.

8) Η επίδραση της σόγιας:

Η επίδραση της σόγιας επάνω στην πάθηση φαίνεται να είναι αμφιλεγόμενη.

Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση της αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης της. Αντίθετα είναι μια πηγή πλούσια σε φυτό-οιστρογόνα τα οποία δρούν ανταγωνιστικά στα οιστρογόνα παρεμποδίζοντας την δράση τους και μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης ενδομητρίωσης.

Πίσω →