Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΓυναίκες πριν την εγκυμοσύνηΕπίπεδα βιταμίνης D και επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει διάφορους ρόλους στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και αρκετές πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι προγνωστικά της εμφύτευσης και των συνεχιζόμενων ποσοστών εγκυμοσύνης σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Η βιταμίνη D δεν είναι πραγματικά μια «βιταμίνη» αλλά μια μικρή οικογένεια στεροειδών ορμονών που αυξάνουν την απορρόφηση ασβεστίου , μαγνησίου , φωσφορικού , σιδήρου και ψευδαργύρου από το έντερο και έχουν επίσης επιπτώσεις σε πολλά άλλα συστήματα οργάνων. Η βιταμίνη D είτε καταναλώνεται, όπως σε ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα, π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα, είτε συντίθεται από χοληστερόλη στο δέρμα, όταν υπάρχει αρκετή έκθεση στον ήλιο.

Οι υποδοχείς της βιταμίνης D υπάρχουν στην ανθρώπινη μήτρα, στις ωοθήκες και στον πλακούντα και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη σχετίζονται με προεκλαμψία, διαβήτη κύησης και ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου. Όταν συνδέεται με τον υποδοχέα της, η ενεργός μορφή της βιταμίνης D (καλσιτριόλη) φαίνεται να εμπλέκεται στην παραγωγή και εμφύτευση οιστρογόνων. Στην πραγματικότητα, η καλσιτριόλη μπορεί να ρυθμίζει αρκετά γονίδια που εμπλέκονται στην εμφύτευση.

 

Μια προοπτική μελέτη 173 γυναικών που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση αποκάλυψε ότι οι γυναίκες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D (> 75 nmol/L) είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης στην εξωσωματική γονιμοποίηση από τις γυναίκες με ανεπαρκή επίπεδα (> 75 nmol/L). Οι γυναίκες με επαρκή επίπεδα είχαν 52,5% κλινικό ποσοστό εγκυμοσύνης σε σύγκριση με ποσοστό 34,7% μεταξύ εκείνων με ανεπάρκεια.

Μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε μέτρησε τα επίπεδα βιταμίνης D σε 388 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση/ICSI και σε μία μόνο εμβρυομεταφορά. Τα ποσοστά κλινικής εγκυμοσύνης ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε γυναίκες με επίπεδα βιταμίνης D <20 ng/ml σε σύγκριση με εκείνες με υψηλότερες συγκεντρώσεις (41 έναντι 54%).

Φαίνεται, λοιπόν, με βάση αυτές και μια σειρά άλλων μελετών ότι η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στην αναπαραγωγή του ανθρώπου, μπορεί να αφορά την ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και την επένδυση της μήτρας, όπου μπορεί να διευκολύνει την εμφύτευση του εμβρύου. Η βιταμίνη D είναι άμεσα διαθέσιμη και έχει λίγες, αν υπάρχουν παρενέργειες και μπορεί να βελτιώσει τη δυνατότητα γονιμότητας.

Πίσω →