Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΓυναίκες πριν την εγκυμοσύνηΔιατροφικές προτάσεις για εξωσωματική γονιμοποίηση

Οι γυναίκες θα πρέπει να επιδιώκουν να διατηρήσουν μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή εάν σχεδιάζουν να συλλάβουν. Μελέτες δείχνουν, ότι η κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Διατροφικές οδηγίες για εξωσωματική γονιμοποίηση:

  • Πρωτεΐνη: Γυναίκες που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης καθημερινά, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα γονιμότητας, ειδικά όταν η πρωτεΐνη καταναλώνεται στη θέση των υδατανθράκων. Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης, είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια.
  • Φολικό οξύ: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ συνδέονται θετικά με τα ποσοστά γονιμότητας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε ημερησίως μερίδες φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως και ψωμιών.
  • Νερό: Η σωστή ενυδάτωση αποτελεί βασικό παράγοντα καλής γενικής υγείας, γονιμοποίησης και εγκυμοσύνης. Πίνετε άφθονο νερό αποφεύγοντας τα ποτά που μπορεί να σας αφυδατώσουν.
  • Καλό vs Κακό λίπος: Η κατανάλωση πολλών μονοακόρεστων λιπών, τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη LDL και γενικά θεωρούνται "καλά" λίπη, έχει συσχετιστεί με καλύτερη γονιμότητα. Αυτά μπορούν να βρεθούν στο ελαιόλαδο, τους σπόρους, τα καρύδια και τα αβοκάντο. Τα κορεσμένα λίπη, από την άλλη πλευρά, μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση όταν καταναλώνονται πολύ συχνά. Αυτά βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, το πλήρες γάλα και το βούτυρο.
  • Περιορίστε την καφεΐνη: Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
  • Περιορίστε το αλκοόλ: Ακόμη και αν δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ ενώ είναι έγκυες.
  • Αποφύγετε τα βότανα: τα συμπληρώματα φυτικών δεν έχουν αποδειχθεί θετικά. Στην πραγματικότητα, ορισμένα βότανα μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τα φάρμακα γονιμότητας. Πάντα συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα, συνταγή ή άλλο τρόπο.

 

Πίσω →