Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΓυναίκες πριν την εγκυμοσύνηΑς μιλήσουμε για την εξωσωματική γονιμοποίηση και τη μεσογειακή διατροφή!

Συνολικά, η μεσογειακή διατροφή είναι ένα σχήμα διατροφής που βγαίνει στην κορυφή ως η καλύτερη διατροφή για τις γυναίκες που ετοιμάζονται ή διέρχονται από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η μεσογειακή διατροφή είναι πραγματικά πλούσια σε καλά λίπη, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας, μπορεί ακόμα να μειώσει πιθανές φλεγμονές, γενικότερα μπορεί να βοηθήσει να μείνει μια γυναίκα έγκυος. Μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI) μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης, έτσι μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη γονιμότητα και την ωορρηξία. Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης υψηλή σε αντιοξειδωτικές φυτικές πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά, που είναι ωφέλημα τη τόσο συνολικά όσο και συγκριμένα για αυτή τη χρονική περίοδο της ζωής σας. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Oxford, Human Reproduction, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή τους έξι μήνες πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν το έκαναν.

Η έρευνα αξιολόγησε τη διατροφή 244 μη παχύσαρκων γυναικών ηλικίας 22-41 ετών που ζούσαν στην Ελλάδα καθώς περνούσαν τον πρώτο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρι και ελαιόλαδο και λιγότερα κόκκινα κρέατα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες κατά 65-68% σε σχέση με όσες είχαν διατροφή που δεν έμοιαζε με αυτή της μεσογειακής. Όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, ετοιμάζετε την υγεία των ωαρίων και του σπέρματος, γενικά του γενετικού υλικού για το μελλοντικό μωρό σας, νωρίτερα. Φυσικά, εάν υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος για την εξωσωματική γονιμοποίηση, η διατροφή μόνο δεν φτάνει για να μείνετε έγκυος, αλλά σίγουρα το κομμάτι της διατροφής θα πρέπει να είναι ένα σημαντικό θέμα.

Για την τόνωση της υγείας των ωαρίων εστιάζουμε στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα ψάρια (προτιμάται ο χαμηλός υδράργυρος), το αβοκάντο και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά καθώς περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά που μπορούν να ωφελήσουν την ποιότητα των ωαρίων .

Για τη βελτίωση της υγείας των σπερματοζωαρίων, μειώστε την έκθεση σε τοξίνες, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των σπερματοζωαρίων οπότε καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που πρέπει να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της μελλοντικής υγείας του μωρού τους. Ωφέλιμο είναι να βελτιώσουν επίσης και οι άντρες το βάρος τους αυτό γιατί πιστεύεται ότι το αντίκτυπο του βάρους ενός άνδρα πριν από τη σύλληψη μπορεί να έχει αντίκτυπο στο μελλοντικό βάρος του μωρού, οπότε το βάρος ενός άνδρα πριν από τη σύλληψη είναι πολύ σημαντικό.

Πως θα βοηθήσετε την εμφύτευση; Υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι ολόκληροι κόκκοι, όπως η βρώμη ή το καστανό ρύζι, μπορούν να βοηθήσουν στην εμφύτευση.
Η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να βοηθήσει, τα καρύδια αποτελούν μια καλή επιλογή ξηρών καρπών. "

Για να μειώσετε τον κίνδυνο αποβολής από την εγκυμοσύνη:

Συνιστάτε στις έγκυες γυναίκες να έχουν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα και δύο μερίδες φρούτων την ημέρα για να μειώσουν τον κίνδυνο αποβολής τους. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα έρευνα που δείχνει ότι το αγελαδινό γάλα έχει μια ένωση σε αυτό που ονομάζεται IGF-1, η οποία είναι ωφέλιμη για τη μείωση του κινδύνου αποβολής σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και βελτιστοποίηση της ανάπτυξης του μωρού. Συμβουλεύει επίσης τις γυναίκες με δυσανεξία στη λακτόζη να πίνουν και να καταναλώνουν γάλα αγελάδας ή τυρί χωρίς λακτόζη.

 

Πίσω →