Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΕυερέθιστο ΈντεροΤι είναι η αυτοάνοση ασθένεια και ποια είναι τα συμπτώματα;

Τι είναι η αυτοάνοση ασθένεια και ποια είναι τα συμπτώματα;

Περίπου το 5% από εμάς πάσχουν από μια αυτοάνοση ασθένεια που σημαίνει ότι το σώμα προσβάλλει τους υγιείς ιστούς, όργανα και κύτταρα, με αποτέλεσμα φλεγμονή και βλάβη.

Υπάρχουν περισσότερες από 80 αυτοάνοσες διαταραχές που κυμαίνονται από συχνές έως πολύ σπάνιες και γενικά είναι επώδυνες και καταστροφικές.

Τα συμπτώματα μιας αυτοάνοσης ασθένειας είναι κόπωση, ζάλη, πυρετό και φλεγμονή  που μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα, ζέστη, πόνο και οίδημα.

Παρόλο που δεν υπάρχει γενικά καμία θεραπεία για αυτές τις χρόνιες ασθένειες, οι επιλογές των τροφίμων ελέγχουν τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Η σημασία του εντέρου στην αυτοάνοση ασθένεια

Μια μελέτη του 2017 δείχνει ότι τα βακτήρια του εντέρου παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των αυτοάνοσων ασθενειών.

Το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερο μας, οπότε αν δεν έχουμε υγιές έντερο, δεν μπορούμε να έχουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επίτευξη της βέλτιστης υγείας παρόλο που σήμερα τα τρόφιμα είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές φλεγμονής, καθώς οι σύγχρονες διατροφές είναι γεμάτες με τοξικά και φλεγμονώδεις ουσίες

6 πρώτες τροφές , εάν έχετε αυτοάνοση ασθένεια

Μειώνοντας τα τρόφιμα με τοξίνες και φλεγμονώδη τρόφιμα, όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή μας, προσθέτοντας σε θρεπτικά τρόφιμα που υποστηρίζουν την υγεία και μειώνουν το στρες, είναι δυνατόν να μειώσουμε τη φλεγμονή.

Αυτά είναι τα έξι ως μερικά από τα καλύτερα:

  • καρότα, γλυκοπατάτα
  • Άγρια αλιεύματα λιπαρών ψαριών
  • Αβοκάντο
  • Σκόρδο
  • Χοιρινό κρέας
  • Φυλλώδη λαχανικά

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αύξηση του καλίου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πόνου στους ασθενείς

Οι κυριότερες πηγές καλίου είναι τα φυτικά τρόφιμα, όπως το αβοκάντο, το κολοκύθι, το σπανάκι, η γλυκοπατάτα, το ρόδι και οι μπανάνες.

 Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι μια πλούσια φυτική διατροφή αυξάνει τα επίπεδα πολλών ειδικών θρεπτικών ουσιών που συμβάλλουν στην υγιή και ισορροπημένη ανοσολογική αντίδραση συμπεριλαμβανομένων ινών, βιταμίνης Α, β-καροτενίου, βιταμινών Κ και C, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, και κάλιο.

 Οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι απίστευτα περίπλοκες αλλά εμείς οι ίδιοι μπορούμε να παίξουμε καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων μέσω της διατροφής μας.

 

 

Πίσω →