Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΕυερέθιστο Έντερο10 συμβουλές για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου!

Υπολογίζεται ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει περίπου 64 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το σύνδρομο σχετίζεται με κοιλιακή δυσφορία, με συμπτώματα που κυμαίνονται από κράμπες και φούσκωμα μέχρι διάρροια και δυσκοιλιότητα. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι συχνά το αποτέλεσμα του στρες. Συνήθως, αρχίζει κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών και σπάνια εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50. Τα καλά νέα είναι ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Το κλειδί, φυσικά, είναι να προσέχετε τι τρώτε και τι πίνετε.

Παρακάτω είναι 10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

  1. Να αποφεύγετε την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού!

Όσο μεγαλύτερο είναι το γεύμα, τόσο μεγαλύτερο χρόνο θα χρειαστεί το σώμα σας για να το χωνέψει. Οι άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όταν προσπαθούν να αφομοιώσουν πολλά τρόφιμα με τη μία. Γι 'αυτό θα πρέπει να προσπαθήσετε να τρώτε πολλά μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντί να έχετε τρία μεγάλα γεύματα, να τα κάνετε πέντε ή έξι.

  1. Να τρώτε πιο αργά!

Όταν ήμασταν παιδιά, η μαμά και ο μπαμπάς μας λέγανε να τρώμε αργά και να μασάμε σωστά το φαγητό μας πριν από την κατάποση. Αυτό είναι σημαντικό, διότι μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε έναν πνιγμό, αλλά είναι επίσης μια καλή συμβουλή για τους ανθρώπους που ασχολούνται με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Βλέπετε, παίρνοντας το χρόνο σας στο φαγητό επιτρέπετε στο σώμα σας να έχει καλύτερη διαχείριση της πέψης.

  1. Καταναλώστε ένα πλήρες πρωινό!

Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Ο ένας είναι ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεινάσουν υπερβολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας έτσι την συνολική πρόσληψη θερμίδων και βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους. Αλλά το να τρώτε επίσης πρωινό, και μάλιστα ένα πλήρες πρωινό με μέτριες ποσότητες ινών μπορεί επίσης να βοηθήσει αυτούς που πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

  1. Αποφύγετε τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποφευχθεί η πρόσληψη τροφίμων που είναι υψηλά σε λιπαρά, όπως τα χάμπουργκερ, το γρήγορο φαγητό, τα πατατάκια και τη σοκολάτα. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Για τους ανθρώπους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, με το να αποφεύγουν τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι σημαντικό γιατί αυτές οι τροφές είναι συχνά επιβλαβείς για το στομάχι και το έντερο, αυξάνοντας τις πιθανότητες για κράμπες, διάρροια, δυσκοιλιότητα, και γενική δυσφορία.

  1. Να μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες φυτικών ινών!

Είναι αλήθεια ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα με αποτελεσματικό τρόπο.

Αλλά πάρα πολλές ίνες μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα στα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα τους έχει έναν συγκεκριμένο χρόνο πέψης των τροφίμων, ειδικά εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Το κόλπο είναι να μην αποφύγετε τις ίνες, αλλά να τις καταναλώνετε με μέτρο.

  1. Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής!

Ο καθένας είναι διαφορετικός. Ορισμένα τρόφιμα θα αποδειχθούν ενοχλητικά, ενώ άλλα θα τα καταναλώνει χωρίς προβλήματα. Γι 'αυτό είναι σημαντικό για όλους τους ανθρώπους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου να κρατήσουν ένα ημερολόγιο διατροφής στο οποίο προσεκτικά θα περιγράφουν ποια τρόφιμα παρουσιάζουν προβλήματα, και ποια όχι.

  1. Να επισκέπτεστε το γιατρό σας τακτικά!

Μην υποφέρετε σιωπηλά. Αν νομίζετε ότι μπορεί να πάσχετε από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μιλήστε με το γιατρό σας. Κάντε μια πλήρη εξέταση και περιγράψετε τα συμπτώματά σας. Να μην είναι ντροπαλός. Θυμηθείτε ότι ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει μόνο αν είστε σαφής σχετικά με τη διατροφή σας και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Να θυμάστε ότι ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις για να εξασφαλίσει ότι η μόλυνση, η φλεγμονή, ή ένας όγκος δεν είναι υπεύθυνα για τα συμπτώματα. Οι δοκιμές κυμαίνονται από εξετάσεις αίματος μέχρι εξετάσεις κοπράνων και ακτινογραφίες.

  1. Δείτε αν σας πειράζουν τα προϊόντα με λακτόζη!

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου βιώνουν δυσφορία μετά την κατανάλωση λακτόζης, η οποία μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η λακτόζη είναι παρούσα στο γάλα, στο τυρί, και στο γιαούρτι. Γι 'αυτό μπορεί να είναι μια καλή ιδέα να δοκιμάσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν γάλα χωρίς λακτόζη, τυρί, και γιαούρτι. Μπορεί να είναι πιο ακριβά και μπορεί η γεύση να είναι ελαφρώς διαφορετική, αλλά είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγει τις επιπλοκές που προκαλούνται από τη λακτόζη.

  1. Περιορίστε την κατανάλωση σόδας και μπύρας!

Τα ανθρακούχα ποτά όπως η σόδα και η μπύρα μπορεί να παρουσιάσουν σημαντικά προβλήματα για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αεριούχα ποτά εισάγουν αέριο στα έντερα, το οποίο μπορεί να αυξήσει το αίσθημα του κοιλιακού φουσκώματος και της δυσφορίας.

Δεν χρειάζεται να κοπούν αυτά τα ποτά από τη διατροφή σας εντελώς, αλλά αξίζει τον περιορισμό της κατανάλωσης τους για να δούμε αν αυτό μειώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

  1. Να πηγαίνετε τακτικά τουαλέτα!

Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν πολύ ευαίσθητο πεπτικό σύστημα. Γι 'αυτό είναι καλύτερο να υπακούουν το σώμα όταν χρειάζεται να πάει τουαλέτα. Μην το καθυστερείτε όταν είναι απαραίτητο να απαλλαγείτε από τα κόπρανα. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί δυσκοιλιότητα. Αυτό, από μόνο του, μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα επειδή οι άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να δυσκολευτούν να χρησιμοποιήσουν τα σωστά καθαρτικά, ιδιαίτερα τα ισχυρά.

Πίσω →