Τα τυπικά συμπτώματα της Ελκώδους Κολίτιδας  είναι :

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας είναι ο κοιλιακός πόνος και η αιμορραγική διάρροια.

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρατηρήσουν:

Κόπωση

Απώλεια βάρους

Αύξηση των κενώσεων

Χρόνιας διάρροιας

 Απώλεια όρεξης

Πρωκτική αιμορραγία

Οι κενώσεις μπορεί να είναι στέρεες ή και διαρροϊκές

 Απώλεια σωματικών υγρών και θρεπτικών συστατικών

 Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν επιπλέον πυρετό, ανορεξία, αναιμία και απώλεια βάρους.

Τα άτυπα συμπτώματα της Ελκώδους Κολίτιδας  είναι :

Πυρετός με ακαθόριστης αιτιολογίας, αρθρίτιδα ή σκωληκοειδίτιδα και καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών.

Τα συμπτώματα της Ελκώδους Κολίτιδας και της νόσου του Crohn στα παιδιά  είναι :

Η νόσος Crohn μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Συχνότερα προσβάλλεται ο τελικός ειλεός (τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου) και το παχύ έντερο ή μόνο το παχύ έντερο ή τέλος σπανιότερα ο πρωκτός με τη δημιουργία συριγγίων. Στις περιοχές που προσβάλλονται, η φλεγμονή εκτείνεται σε όλο το πάχος του τοιχώματος του εντέρου και προκαλεί στένωση, ιδιαίτερα στον τελικό ειλεό.

Οι κλινικές εκδηλώσεις της νόσου μπορεί να είναι ήπιες ή σοβαρές, εκδηλώνονται με εξάρσεις και υφέσεις και περιλαμβάνουν διάρροιες, κολικοειδείς πόνους, πυρετό, αναιμία, ανορεξία, απώλεια σωματικού βάρους.

Άλλοι τύποι είναι ο αποφρακτικός (προκαλεί πόνο στην κοιλιά σαν κολικό, φούσκωμα και «γουργουρητό» της κοιλιάς), η νόσος του Crohn που εκδηλώνεται με συρίγγια («οδούς» επικοινωνίας μεταξύ εντέρων, σπλάγχνων ή/και δέρματος) και η περιπρωκτική νόσος.

Σημείωση : Η νόσος του Crohn, όπως και η ελκώδης κολίτιδα, παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις.

Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα από άλλα όργανα του σώματος, όπως άφθες του στόματος, αρθρίτιδα, ερύθημα και γαγγραινώδες πυόδερμα (βαριά νεκρωτική προσβολή του δέρματος), ιριδοκυκλίτιδα (φλεγμονή των οφθαλμών), ηπατοπάθεια, οστεοπόρωση και κυψελιδίτιδα ή ίνωση (προσβολή των πνευμόνων). Υπάρχουν και συμπτώματα που οφείλονται στις επιπλοκές των δύο νόσων.

 Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα, στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα εξειδικευμένη για την κολίτιδα! Επίσης μπορεί να συμβάλει στην μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →