Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΕλκώδη κολίτιδαΤα καλύτερα λαχανικά για να φάτε για την ελκώδη κολίτιδα

Τα λαχανικά είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να τα ενσωματώσετε στη διατροφή σας όταν έχετε ελκώδη κολίτιδα ειδικά κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφύγετε εντελώς.

Τα λαχανικά όχι μόνο παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορούν επίσης να περιέχουν πρεβιοτικά, ένα είδος φυτικών ινών που συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης υγιών βακτηρίων του εντέρου.

Έρευνες το υποστηρίζουν: Τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα που ακολούθησαν δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά λιπαρά για τέσσερις εβδομάδες παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα ανθυγιεινών βακτηρίων και φλεγμονών του εντέρου και ανέφεραν υψηλότερη ποιότητα ζωής από αυτά που ακολούθησαν μια τυπική αμερικανική δίαιτα.

Ποια είναι τα καλύτερα λαχανικά για την ελκώδη κολίτιδα;

Ενώ κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, πολλοί άνθρωποι με ελκώδη κολίτιδα διαπιστώνουν ότι μπορούν να ανεχθούν ένα ευρύ φάσμα λαχανικών όταν τα συμπτώματά τους είναι σε ύφεση (ή δεν έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε εγχείρηση γαστρεντερικού συστήματος). Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Καθαρισμένα, ψιλοκομμένα καρότα
  • Αποφλοιωμένη κολοκύθα 
  • Κολοκυθάκια καθαρισμένα
  • Καθαρισμένες γλυκοπατάτες
  • Φασολάκια
  • Σπαράγγια

Τι κάνει αυτά τα λαχανικά ένα ιδιαίτερα καλά;

 Πολλές είναι πλούσιες σε διαλυτές ίνες, οι οποίες έλκουν το νερό στο γαστρεντερικό σωλήνα για να μετατρέψουν τις ίνες σε μια παχύρρευστη ουσία που μοιάζει με γέλη κατά την πέψη.

Αυτός ο τύπος φυτικών ινών μπορεί να είναι ωφέλιμος για ασθενείς σε έξαρση που παρουσιάζουν διάρροια, επειδή επιβραδύνει την πέψη και μπορεί να βελτιώσει τη συνοχή των κινήσεων του εντέρου.

Ταυτόχρονα, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αδιάλυτες ίνες , οι οποίες μπορεί να είναι ερεθιστικές για το έντερο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης.

Όταν αντιμετωπίζετε ενεργά συμπτώματα, μια δίαιτα χαμηλή σε αδιάλυτες ίνες μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας διαχείρισης για τη μείωσ του ερεθισμού στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Η αποφυγή των αδιάλυτων φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή μείωση του φουσκώματος , της διάρροιας ή του κοιλιακού πόνου .

Πώς να προετοιμάσετε τα λαχανικά για την ελκώδη κολίτιδα

Τα μαγειρεμένα λαχανικά είναι συχνά πιο εύκολα ανεκτά από τα ωμά αντίστοιχά τους, ειδικά όταν βρίσκεστε στη μέση μιας έξαρσης. Η αλλαγή της υφής μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Μπορείτε να κάνετε τα λαχανικά πιο εύκολα στον γαστρεντερικό σωλήνα σας με:

  • Ξεφλουδίστε τα Λαχανικά, όπως καρότα, γογγύλια, σκουός και πατάτες, αφαιρούν μέρος των αδιάλυτων φυτικών ινών, καθιστώντας τα λιγότερο ερεθιστικά για το έντερο.
  • Το μαγείρεμα τους μέχρι να μαλακώσουν Οι μέθοδοι που κάνουν τα λαχανικά τρυφερά χωρίς να χρειάζεται πολύ πρόσθετο λίπος τείνουν να είναι οι καλύτερες. Τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν συχνά να προκαλέσουν συμπτώματα. Δοκιμάστε το ψήσιμο, το ψήσιμο, τον ατμό ή το σοτάρισμα ελαφρά.
  • Πολτοποιήστε ή πολτοποιήστε τα, εάν χρειάζεται. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της έξαρσης, οι πουρές και οι πολύ απαλές υφές μπορεί να είναι πιο εύκολο να χωνευτούν. Οι αλλαγές στην υφή μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση των ινωδών τροφών και στη βελτίωση της ανοχής. Δοκιμάστε να πολτοποιήσετε μαλακά λαχανικά ή να τα ανακατέψετε σε σούπες ή smoothies, συνιστά .

Λαχανικά που πρέπει να αποφεύγετε με ελκώδη κολίτιδα

Όταν πρόκειται για λαχανικά που μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματά σας ή να τα επιδεινώσουν, τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, βρίσκονται συχνά στην κορυφή της λίστας. Είναι κοινά λαχανικά που προκαλούν ερεθίσματα όπως αέρια και φούσκωμα, ανεξάρτητα από το αν είναι ωμά ή μαγειρεμένα. Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο σας επηρεάζουν, μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να απομακρυνθείτε κατά τη διάρκεια των εξάρσεων ή να τις αποκλείσετε εντελώς από τη διατροφή σας.

Να είστε προσεκτικοί και με μεγάλες ποσότητες λαχανικών, όπως οι σαλάτες με λάχανο . Ενώ τα φυλλώδη χόρτα που έχουν μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσουν (και πιθανόν να αναμειχθούν ή να γίνουν πουρέ) μπορεί να είναι ανεκτά για κάποιους, η τραχιά υφή των ωμών χόρτων μπορεί να είναι ερεθιστική. Αλλά και πάλι, όλα θα εξαρτηθούν από τον ασθενή.

Εάν διαπιστώσετε ότι τα ωμά λαχανικά λειτουργούν για εσάς όταν δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα, προχωρήστε και απολαύστε τα σε ποσότητες που μπορείτε να ανεχτείτε.

 

Πίσω →