Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔυσκοιλιότηταΠροκαλεί η εμμηνόπαυση δυσκοιλιότητα;

Πολλές γυναίκες που φθάνουν στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πέψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εμμηνόπαυση και η δυσκοιλιότητα συνήθως συμβαδίζουν. Ενώ η δυσκοιλιότητα δεν είναι κάτι καινούργιο ακόμη και για τις γυναίκες που φθάνουν στην εμμηνόπαυση, προκαλεί ακόμα μεγάλη ενόχληση.

Προκαλεί η εμμηνόπαυση δυσκοιλιότητα;

Η εμμηνόπαυση σχετίζεται με μια σειρά ορμονικών αλλαγών και αυτές επηρεάζουν τη διάθεση της γυναίκας. Αυτός ο συνδυασμός του στρες και των ορμονικών αλλαγών οδηγεί σε δυσκοιλιότητα.

Διακυμάνσεις στις ορμόνες.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το επίπεδο των οιστρογόνων είναι χαμηλότερο από το συνηθισμένο. Τα οιστρογόνα έχουν άμεση επίδραση στο επίπεδο της ορμόνης κορτιζόλης. Μια αύξηση στο επίπεδο των οιστρογόνων οδηγεί σε μείωση του επιπέδου της κορτιζόλης και αντίστροφα. Ο σκοπός της κορτιζόλης είναι η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η χαμηλή ποσότητα της ορμόνης συνήθως σημαίνει ότι το σάκχαρο και η πίεση του αίματος ρυθμίζονται ενεργά σε υγιή επίπεδα.

Ανθυγιεινός τρόπος ζωής.

Μια κακή διατροφή σε συνδυασμό ότι δεν πίνετε αρκετό νερό είναι επίσης ένας βασικός ύποπτος, όταν πρόκειται για δυσκοιλιότητα. Οι περισσότερες γυναίκες θα χειριστούν το άγχος και την κατάθλιψη που έρχεται με την εμμηνόπαυση πέφτοντας σε έναν τέτοιο τρόπο ζωής και αυτό εύκολα προκαλεί δυσκοιλιότητα.

Τι μπορεί να γίνει.

Μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική η εμμηνόπαυση και η δυσκοιλιότητα ταυτόχρονα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσφορίας πολλά απλά διορθωτικά μέτρα.

  1. Να τρώτε υγιεινά!

Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει την αποφυγή όλων των ανθυγιεινών τροφίμων. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη πρέπει επίσης να αποφθεχθούν. Αντ 'αυτού, επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά.

  1. Να αφήνετε λίγο χρόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων!

Το βιαστικό φαγητό είναι κοινό στις μέρες μας. Για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό καθώς δεν αφήνετε αρκετό χρόνο ώστε να μασηθεί σωστά το φαγητό και έτσι να αφομοιωθεί.

  1. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας!

Οι σωματικές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας. Οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν το κάτω μέρος του σώματος έχουν άμεση επίδραση στη δραστηριότητα του παχέος εντέρου και θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση ή ακόμα και στην εξάλειψη του προβλήματος της δυσκοιλιότητας. Η καλύτερη άσκηση για το σκοπό αυτό θα ήταν η κολύμβηση. Το περπάτημα θα μπορούσε επίσης να είναι αρκετό καθώς μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν έχετε επαρκή ενέργεια κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

  1. Πάρτε συμπληρώματα με μαγνήσιο!

Το μαγνήσιο βοηθά τους μυς και ειδικά τους εντερικούς μυς. Εάν οι μυς του εντέρου δεν είναι σε καλή κατάσταση, δεν είναι καλό να καταναλώνετε ανθυγιεινά τρόφιμα γιατί θα αποτύχουν να κινηθούν αρκετά γρήγορα μέσα στο έντερο και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα δυσκοιλιότητα. Είναι καλό να λαμβάνετε συμπληρώματα μαγνησίου γιατί βοηθάει στην τόνωση την οποία έχουν ανάγκη οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Επίσης, εάν η διατροφή σας αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και ζαχαρούχα τρόφιμα, θα πρέπει να παίρνετε μαγνήσιο, καθώς θα βοηθήσει στην παραγωγή ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

  1. Δοκιμάστε κάποια βότανα!

Η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ορμονικές αλλαγές. Χρησιμοποιώντας βότανα μπορεί να σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε την ισορροπία των ορμονών σας και ως εκ τούτου τον έλεγχο της δυσκοιλιότητας.

  1. Δοκιμάστε τα ένζυμα!

Τρία ένζυμα είναι καθοριστικά στην δυσκοιλιότητα κατά την εμμηνόπαυση: η αμυλάση, η πρωτεάση και η λιπάση. Η αμυλάση υπάρχει στο σάλιο και στο έντερο και βοηθά στην διάσπαση των υδατανθράκων. Η πρωτεάση βρίσκεται στο έντερο, το πάγκρεας και το στομάχι και βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών και μερικών λιπών. Η λιπάση, βρίσκεται στο πάγκρεας, το έντερο και το στομάχι και βοηθά στην διάσπαση των λιπών.

 

Πίσω →