Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔυσανεξία σε Λακτόζη- ΓλουτένηΗ τροφική δυσανεξία : Αιτίες, Συμπτώματα και διάγνωση

Η τροφική δυσανεξία, αναφέρεται σε δυσκολία στην πέψη ορισμένων τροφίμων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τροφική δυσανεξία είναι διαφορετική από τις τροφικές αλλεργίες. Η τροφική αλλεργία ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η τροφική δυσανεξία δεν το κάνει. Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, ακόμη και αν το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αντιδράσει - δεν υπάρχει απόκριση ισταμίνης. Τα τρόφιμα που συνήθως συνδέονται με την τροφική δυσανεξία περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά που περιέχουν γλουτένη και τα τρόφιμα που προκαλούν εντερική συσσώρευση αερίων, όπως τα φασόλια και το λάχανο.

Τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας!

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν ο ασθενής έχει τροφική δυσανεξία ή αλλεργία, επειδή συχνά τα σημεία και τα συμπτώματα επικαλύπτονται. Στην τροφική δυσανεξία μικροσκοπικά ποσά έχουν συνήθως κανένα αποτέλεσμα. Οι γιατροί μπορεί επίσης να ελέγξουν για αντισώματα.

Ένα σύμπτωμα είναι κάτι που ο πάσχων αισθάνεται και περιγράφει, όπως πόνο ή δυσφορία, ενώ ένα σημείο είναι κάτι που άλλοι μπορεί να ανιχνεύσουν, όπως εξανθήματα. Τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας γενικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναδειχθούν, σε σύγκριση με τις τροφικές αλλεργίες. Η έναρξη συμβαίνει συνήθως αρκετές ώρες μετά τη λήψη του εμπλεκόμενου τροφίμου ή ένωση και μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες ή ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να περάσουν 48 ώρες για να προκύψουν. Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία σε αρκετές ομάδες τροφίμων, καθιστώντας δυσκολότερο για τους γιατρούς να διαπιστωθεί αν θα μπορούσε να είναι μια χρόνια ασθένεια ή τροφική δυσανεξία. Ο εντοπισμός των τροφίμων που είναι ένοχα μπορεί να πάρει πολύ χρόνο.

Τα ακόλουθα είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της δυσανεξίας:

 • Φούσκωμα
 • Ημικρανίες
 • Πονοκέφαλοι
 • Βήχας
 • Καταρροή
 • Στομαχόπονος
 • Ευερέθιστο έντερο
 • Κνίδωση

Οι αιτίες της τροφικής δυσανεξίας!

Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες της τροφικής δυσανεξίας και θα ρίξουμε μια ματιά σε κάθε μια από αυτές με τη σειρά τους.

Απουσία ενός ενζύμου!

Τα ένζυμα απαιτούνται για την πλήρη πέψη των τροφίμων. Αν κάποια από αυτά τα ένζυμα λείπουν ή είναι ανεπαρκείς, η σωστή πέψη μπορεί να υπονομευθεί. Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη δεν έχουν αρκετή λακτάση, ένα ένζυμο που διασπά το σάκχαρο του γάλακτος (λακτόζη) σε μικρότερα μόρια τα οποία το σώμα μπορεί να καταρρεύσει περαιτέρω και να απορροφήσει μέσα από το έντερο. Η λακτόζη δεν μπορεί να απορροφηθεί μέσω του τοιχώματος του εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν παραμένει στην πεπτική οδό μπορεί να προκαλέσει σπασμό, στομαχόπονο, φούσκωμα, διάρροια και φυσικά αέρια. Τα άτομα με αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος έχουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά της δυσανεξίας στη λακτόζη. Σχεδόν όλα τα τρόφιμα απαιτούν ένα ένζυμο για τη σωστή πέψη.

Χημικές αιτίες της τροφικής δυσανεξίας!

Ορισμένες χημικές ουσίες στα τρόφιμα και τα ποτά μπορούν να προκαλέσουν δυσανεξία, συμπεριλαμβανομένων των αμινών σε ορισμένα τυριά, και της καφεΐνης στον καφέ, το τσάι και τις σοκολάτες. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτές τις χημικές ουσίες από ό, τι άλλοι.

Η τροφική δηλητηρίαση- οι τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν τροφική δυσανεξία!

Ορισμένα τρόφιμα έχουν φυσικά απαντώμενες χημικές ουσίες που μπορεί να έχουν τοξική επίδραση στον άνθρωπο, προκαλώντας διάρροια, ναυτία και εμετό. Τα μαγειρεμένα φασόλια έχουν αφλατοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν εξαιρετικά δυσάρεστα πεπτικά προβλήματα. Πλήρως βρασμένα φασόλια δεν έχουν την τοξίνη.

Φυσική εμφάνιση της ισταμίνης σε ορισμένα τρόφιμα!

Ορισμένες τροφές, όπως το ψάρι που δεν έχει αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να έχει μια συσσώρευση της ισταμίνης, καθώς «σαπίζει». Ένας αριθμός των ατόμων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτές τις φυσικά απαντώμενες ισταμίνες και αναπτύσσουν δερματικά εξανθήματα, κράμπες στην κοιλιά, διάρροια, εμετό και ναυτία. Συχνά, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με της αναφυλαξίας (μια ισχυρή αλλεργική αντίδραση).

Τα σαλικυλικά υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα!

Η δυσανεξία στα σαλικυλικά, επίσης γνωστή ως σαλικυλική ευαισθησία, συμβαίνει όταν κάποιος αντιδρά σε κανονικές ποσότητες κατάποσης σαλικυλικού. Τα σαλικυλικά είναι παράγωγα του σαλικυλικού οξέος, το οποίο εμφανίζεται φυσικά σε φυτά ως ένας μηχανισμός άμυνας κατά των επιβλαβών βακτηρίων, μυκήτων, εντόμων και ασθενειών. Τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλά επίπεδα των σαλικυλικών Τα σαλικυλικά έχουν βρεθεί σε πολλά τρόφιμα. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν σαλικυλικό χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά ένας αριθμός ανθρώπων υποφέρουν από τα συμπτώματα μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων. Τα άτομα με δυσανεξία θα πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σαλικυλικά. Τα σαλικυλικά είναι παρόντες στα περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των φρούτων και των λαχανικών, των μπαχαρικών, των βοτάνων, του τσαγιού και των πρόσθετων αρωματικών. Η σάλτσα ντομάτας, τα μούρα και τα εσπεριδοειδή έχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σαλικυλικών. Μεταποιημένα τρόφιμα με πρόσθετα γεύσης έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικά.

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι κοινές αιτίες της τροφικής δυσανεξίας!

Το πρόσθετο τροφίμων είναι ένα σταθερά αναπτυσσόμενο πρόβλημα τα τελευταία τριάντα χρόνια, επειδή όλο και περισσότερα τρόφιμα περιέχουν πρόσθετα. Ακόμα κι έτσι, τα πρόσθετα τροφίμων δεν αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερους από 1% των ανθρώπων. Τα πρόσθετα τροφίμων χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τις γεύσεις, να κάνουν τα τρόφιμα πιο ελκυστικά στην εμφάνιση, και να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους.

Παραδείγματα των προσθέτων τροφίμων περιλαμβάνουν:

 • Αντιοξειδωτικά
 • Τεχνητές χρωστικές ουσίες
 • Τεχνητά αρώματα
 • Γαλακτοματοποιητές
 • Ενισχυτικά γεύσης
 • Συντηρητικά
 • Γλυκαντικές ουσίες

Από τις χιλιάδες των προσθέτων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων, ένας σχετικά μικρός αριθμός πιστεύεται ότι προκαλούν προβλήματα.

Τα ακόλουθα πρόσθετα τροφίμων είναι γνωστό ότι προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες σε ανθρώπους:

Νιτρικά άλατα - είναι γνωστό ότι προκαλούν φαγούρα και δερματικά εξανθήματα. Επεξεργασμένα κρέατα έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά και τα νιτρώδη.

MSG (όξινο γλουταμινικό νάτριο) - χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης. Είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους.

Τα θειώδη - χρησιμοποιούνται σαν συντηρητές τροφίμων ή ενισχυτές. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε κρασιά.

Μερικές χρωστικές ουσίες. ιδιαίτερα καρμίνιο (κόκκινο) και ανάττο (κίτρινο).

Πίσω →