Περίπου μια στις 10 γυναίκες έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και πρέπει να αγωνίζονται με το υπερβολικό βάρος και την ακμή. Εμείς αποκαλύπτουν πως ό, τι τρώτε μπορεί να βοηθήσει. Αν δεν είχατε ακούσει για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), θα μπορούσατε να σκεφθείτε ότι είναι μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει πολύ λίγους ανθρώπους - αλλά στην πραγματικότητα είναι η πιο κοινή ορμονική διαταραχή στον κόσμο, για τις προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Υπολογίζεται ότι επηρεάζονται περίπου 10% των γυναικών σε ηλικία τεκνοποίησης. Ωστόσο, πέρα από αυτούς τους συγκλονιστικούς αριθμούς, πολλοί από εμάς ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για την κατάσταση.

Εάν πάσχετε από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν ξεκινώντας από το φαγητό.

Πως μπορώ να δω αν έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μία, ενιαία δοκιμή που να χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Αντ 'αυτού, οι γιατροί βλέπουν τις ωοθήκες με υπέρηχο, με αποτελέσματα των δοκιμών του αίματος και τα συμπτώματά σας πριν από τη λήψη μιας απόφασης. Κοινά συμπτώματα του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνουν:

 • ακμή
 • ακανόνιστη ή απούσα έμμηνο ρύση
 • υπερτρίχωση (υπερβολική τριχοφυία στο πρόσωπο, το στήθος και το στομάχι)
 • αλωπεκία (τριχόπτωση του τριχωτού της κεφαλής)
 • σκούρο χρωματισμό του δέρματος που συχνά βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμού και κάτω από τους βραχίονες και τα στήθη
 • στειρότητα ή μειωμένη γονιμότητα
 • παχυσαρκία και δυσκολία να χάσετε βάρος

Τι είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών;

Με απλά λόγια, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι το αποτέλεσμα μιας ορμονικής διαταραχής που εμποδίζει τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα αυγό κάθε μήνα. Αυτό οδηγεί σε μικροσκοπικές κύστες-όπως σχηματισμούς στις ωοθήκες. Για τις περισσότερες γυναίκες, η υποκείμενη αιτία αυτού είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη. Ένα μεγάλο ποσοστό των πασχόντων θα αντιμετωπίσουν επίσης συμπτώματα όπως αύξηση βάρους, ακμή, υπο-γονιμότητα ή στειρότητα, υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα και το πρόσωπό τους, και απώλεια μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής, ανάπτυξη καρδιακής νόσου και διαβήτη. Γιατί αυτό το σύνδρομο αναπτύσσεται ακριβώς παραμένει άγνωστο, αλλά πιστεύεται ότι είναι ένα αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των γονιδίων και του περιβάλλοντος. Σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, όπου η συχνότητα η εμφάνιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας αυξάνονται, η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου είναι επίσης υψηλότερη.

Πως τα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν;

Αν και είναι απίθανο μια φτωχή διατροφή να προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε την πάθηση, αν είστε ήδη γενετικά σε κίνδυνο. Το τι τρώτε μπορεί επίσης να επηρεάσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία, συνθήκες οι οποίες συνδέονται στενά με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τρώγοντας τα σωστά τρόφιμα μπορείτε να βοηθήσετε να βελτιωθεί η αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μακροπρόθεσμα στην υγεία που συνδέονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όπως η διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακή νόσο. Το να τρώτε υγιεινά θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην αποκατάσταση της ωορρηξίας, αυξάνει τη γονιμότητα και βελτιώνει πολλά συμπτώματα του συνδρόμου.

Τι πρέπει να τρώω;

Καθώς η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι συνήθως το βασικό πρόβλημα, ένα πρόγραμμα διατροφής για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης και στη βελτίωση της ευαισθησίας του σώματος στην ινσουλίνη, ενώ επίσης βοηθά με την απώλεια βάρους.

 • Κόψτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα δημητριακών που βρίσκονται στο λευκό ψωμί, τις διογκωμένες ή νιφάδες δημητριακών πρωινού, τα περισσότερα μπισκότα κράκερ και πολλά τρόφιμα σνακ. Βάλτε στη ζωή σας τα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής άλεσης, της βρώμη, του κριθαριού και το πλιγούρι.
 • Περιορίστε την κατανάλωση των κορεσμένων λιπών. Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος, πουλερικά χωρίς πέτσα, τρώτε περισσότερα ψάρια, και επιλέξτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Συμπληρώστε τουλάχιστον το μισό γεύμα σας ή το πιάτο με μια ποικιλία από διαφορετικά χρωματιστά λαχανικά ή σαλάτες, και να συμπεριλάβετε ψητή ντομάτα, μανιτάρια, σπαράγγια, πιπεριά και σπανάκι στο πρωινό σας.
 • Αποτρέψετε μια μεγάλη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και της ινσουλίνης με την αλλαγή τριών μεγάλων γευμάτων την ημέρα αντί για μικρότερα, τακτικά γεύματα και σνακ κάθε τρεις ώρες.
 • Κόψτε γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και αντικαταστήστε τα με φρούτα, γιαούρτια με μούρα, μικρές χούφτες ωμούς ξηρούς καρπούς.

Η δίαιτα των Ορμονών
Όλες όσες έχουν ορμονικά προβλήματα, σίγουρα αντιμετωπίζουν και ζητήματα με το βάρος τους. Το διατροφικό αυτό πλάνο είναι σχεδιασμένο γι' αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο, για να το ακολουθήσετε απαιτείται πειθαρχία και θέληση.
Απλές τακτικές διατροφής, ενώνουν τα κομμάτια του σύνθετου ορμονικού «παζλ» κάθε γυναικείου οργανισμού, βοηθώντας σας να χάσετε βάρος, αλλά και να απαλλαγείτε από διαταραχές, ενοχλήσεις και φλεγμονές, που σας εμποδίζουν να απολαύσετε την καθημερινότητά σας. Η κάθε ορμόνη παίζει και ένα διαφορετικό ρόλο και σε δεδομένες περιόδους της ζωής σας... τρελαίνεται και δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό και το σώμα σας. Η συγκεκριμένη διατροφή έχει σκοπό να καταπολεμήσει τις ορμονικές διαταραχές σε κάθε οργανισμό και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει απώλεια βάρους και λίπους
Το Διαιτολογικό Κέντρο Χαριστού Ιουλία σας προσφέρει ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής « Απώλειας Λιπώδους Ιστού », με στόχο την απώλεια βάρους, του ενδοκοιλιακού λίπους, την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και της κυτταρίτιδας! 
Με τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφών για τον καθένα ξεχωριστά διαμορφώνουμε ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής το οποίο προσφέρει όχι μόνο την απώλεια βάρους αλλά και την σωστή ισορροπία στον οργανισμό σας.

 Τολμήστε το και μέσα σε 2 εβδομάδες το δέρμα θα λάμπει, τα φουσκώματα εξαφανίζονται και ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί… 

 

 

Πίσω →