Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφική Υποστήριξη στο Σύνδρομο Πολιτιστικών ΩοθηκώνΤι πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική διαταραχή που επηρεάζει το 8 έως 20 τοις εκατό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Χαρακτηρίζεται από την απελευθέρωση της περίσσειας ανδρογόνων από τις ωοθήκες και σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ακανόνιστη, ή ακόμη και εντελώς απούσα περιόδος.

Όπως πολλές συνθήκες υγείας, αυτά που τρώτε - και αυτά που δεν τρώτε - μπορεί να επηρεάσουν το πώς το σώμα σας αντιδρά σε μια ασθένεια ή στα συμπτώματά της. Το ίδιο ισχύει και για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων και στη διαχείριση των επιπέδων ινσουλίνης και μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική θεραπεία του.

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, θα παρουσιάσουν αύξηση βάρους στην κοιλιακή χώρα, δυσκολίες στην απώλεια βάρους, έντονες επιθυμίες για υδατάνθρακες και υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Τι πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας  αν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες

Η διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι οι βασικές προσεγγίσεις θεραπείας του σύνδρομου πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο αυτό που τρώτε, αλλά και άσκηση, ύπνο και διαχείριση του άγχους. Τα φάρμακα και τα συμπληρώματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Λαχανικά

Τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό συστατικό οποιασδήποτε υγιεινής διατροφής, αλλά έχουν πρόσθετα οφέλη εάν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες. Εκτός από τη χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες λόγω της φυσικής τους περιεκτικότητας σε νερό, τα λαχανικά είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά, ενώσεις που προάγουν την υγεία, οι οποίες δρουν για να εξουδετερώσουν τη φλεγμονή και την οξείδωση, και οι δύο από τις οποίες επιδεινώνουν τις επιπτώσεις των πολυκυστικών ωοθηκών στην υγεία.

Υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες

Τα φρούτα,τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν υγιείς υδατάνθρακες για να ενσωματωθούν στη διατροφή σας. Ακόμη τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το quinoa και η βρώμη, δίνουν μια δόση ινών που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ενώ ο περιορισμός των ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως το λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά συνιστάται για να βοηθήσει στην πρόληψη των συμπτωμάτων, μην αποφύγετε συνολικά τους υδατάνθρακες.

Πρωτεΐνη

Τα γεύματα και τα σνακ θα πρέπει να περιέχουν υγιείς πρωτεΐνες όπως φασόλια, τόφου,καρύδια, άπαχο κρέας και ψάρι. Συνδυάστε τις πρωτεΐνες με τους υγιεινούς υδατάνθρακες που προαναφέρθηκαν.

Υγιή λιπαρά

Μην φοβάστε το λίπος αν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα και trans-λιπαρά με πολύ - και μονοακόρεστα λιπαρά όπως το αβοκάντο, τα καρύδια, ο σολομός, το ελαιόλαδο και τα καρύδια. Το λίπος χωνεύεται αργά, έτσι ώστε να σας κρατάει πλήρες περισσότερο. Επίσης τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα και έτσι μπορούν να βελτιώσουν πολλά συμπτώματα.

Πίσω →