Αν και συχνά αναφέρεται ως βιταμίνη Β8, ινοσιτόλη δεν είναι μια βιταμίνη, αλλά ένα είδος ζαχάρου με πολλές σημαντικές λειτουργίες.

Η ινοσιτόλη, παίζει κρίσιμο ρόλο στην κυτταρική ανάπτυξη του σώματος. Αν και η ινοσιτόλη είναι ένα σάκχαρο που το σώμα σας παράγει από τη γλυκόζη, βρίσκεται επίσης σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα φασόλια, τα σιτηρά και οι ξηροί καρποί.

Τα οφέλη της ινοσιτόλης στην υγεία ποικίλουν και αναφέρονται παρακάτω:

Βελτίωση στις ψυχικές διαταραχές όπως οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Ινοσιτόλη μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση σημαντικών χημικών ουσιών στον εγκέφαλό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη διάθεσή, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Μέσα από τις ερευνες  που έχουν πραγματοποιηθεί έχει διαπιστώθει ότι μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη, άγχος και ψυχαναγκαστικές διαταραχές έχουν χαμηλότερα επίπεδα ινοσιτόλης . Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ινοσιτόλη έχει τη δυνατότητα να είναι μια εναλλακτική θεραπεία για τις συνθήκες ψυχικής υγείας. 

Βελτίωση συμπτωμάτων του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) χαρακτηρίζεται από αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία έχει παρενέργειες όπως αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και μη φυσιολογικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους. Η ινοσιτόλη φαίνεται να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε γυναίκες με PCOS, με αποτέλεσμα την μείωση του ΔΜΣ και συμβάλει στην επαναφορά των εμμηνορροϊσιακών τους κύκλων στο φυσιολογικό.

Βελτιωμένο Μεταβολικό Σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει αρκετούς παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, κοιλιακό λίπος και υψηλό σάκχαρο στο αίμα, που όλοι αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Πλήθος μελετών αναφέρουν πως η αυξημένη πρόσληψη ινοσιτόλης βελτιώνει επιμέρους τους δείκτες που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο.

Μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι ένας τύπος διαβήτη που εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρήθηκε πως οι γυναίκες που κάλυπταν τις ανάγκες τους σε ινοσιτόλη εμφάνισαν μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη κύησης.

 

 

Πίσω →