Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του Συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και του υποθυρεοειδισμού. Τα συμπτώματα και των δύο μπορούν να αλληλεπικαλύπτονται και να μοιάζουν παρόμοια. Μπορεί επίσης να τηρείτε ακριβώς τις συμβουλές που σας έχουν δοθεί από τον γιατρό σας για να αντιμετωπίσετε το PCOS σας και να μην δείτε κανένα αποτέλεσμα, επειδή μπορεί να χρειάζεται να αντιμετωπίσετε πρώτα τον θυρεοειδή σας.

Ας δούμε λοιπόν τι είναι ο θυρεοειδής:

Είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό σας και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ενδοκρινείς αδένες του σώματος. Η κύρια λειτουργία του είναι να ελέγχει το ρυθμό του μεταβολισμού ή πόσο γρήγορα (ή αργά) το σώμα σας χρησιμοποιεί ενέργεια. Συμμετέχει επίσης στην παρασκευή πρωτεϊνών και ελέγχει την ευαισθησία του σώματος σε άλλες ορμόνες. Τέλος, έχει δύο κατηγορίες, τον υπερθυρεοειδισμό και τον υποθυρεοειδισμό. Στον υπερθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί πιο γρήγορα, τείνετε να αδυνατίζετε, έχετε υψηλότερο καρδιακό ρυθμό, έχετε πρόβλημα στον ύπνο, μεταβολές της διάθεσης και άγχος. Σε αντίθεση, ο υποθυρεοειδισμός σας οδηγεί στην αύξηση του βάρους σας και σας κάνει να αισθάνεστε πιο υποτονικοί.

Οι γυναίκες με PCOS είναι πιο επιρρεπείς στον υποθυρεοειδισμό, οπότε ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μερικά από τα συμπτώματά του που σχετίζονται και με το σύνδρομο των πολυκυστικών:

 1. Αύξηση Βάρους
 2. Αργές κινήσεις, σκέψη και ομιλία
 3. Δύσπνοια
 4. Ζάλη
 5. Αίσθημα παλμών
 6. Ξηρά / σκληρά μάτια
 7. Βραχνή φωνή
 8. Δυσκολία στην κατάποση
 9. Τριχόπτωση
 10. Ξηρό δέρμα
 11. Πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις
 12. Ατονία
 13. Δυσκοιλιότητα

Κοινά συμπτώματα του PCOS και του υποθυρεοειδισμού αποτελούν η απώλεια βάρους και η τριχόπτωση.

Διατροφή

Η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία του θυρεοειδούς σας, καθώς και το PCOS σας. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για την υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς και τη βελτίωση του PCOS σας:

 • Αποφύγετε την σόγια: Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν φυτοοιστρογόνα που έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υποθυρεοειδισμού. Η σόγια μπορεί επίσης να προκαλέσει καθυστερημένη ωορρηξία, γι 'αυτό δεν προτείνω προϊόντα σόγιας ως μέρος μιας καλής διατροφής PCOS.
 • Αποφύγετε την γλουτένη: Δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των πολυκυστικών, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και την υγεία του θυρεοειδούς σας.
 • Αποφύγετε τη ζάχαρη: Έρευνες έχουν δείξει ότι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επιδεινώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οπότε η κατανάλωση ζάχαρης, προκαλεί στο σώμα σας την απελευθέρωση περισσότερης ινσουλίνης. Επίσης, η ινσουλίνη προκαλεί στις ωοθήκες σας την απελευθέρωση περισσότερης ποσότητας τεστοστερόνης. Έτσι, αποφεύγοντας τα εξαιρετικά επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα, διαχειρίζεστε το PCOS σας και υποστηρίζετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

Πίσω →