Νέα έρευνα σχετικά με τις πολυκυστικες ωοθηκες προτείνει ότι η έλλειψη βιταμίνης D ενδέχεται να συμβάλλει σε αυξομειώσεις της ορμόνης που σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο κοινή ορμονική διαταραχή μεταξύ των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Μία στις πέντε γυναίκες επηρεάζονται, αν και πολλές περιπτώσεις είναι ήπιες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ακανόνιστη ωορρηξία, λιγοστή ή απουσία περιόδου, λιπαρό δέρμα, ακμή, υπερβολική τριχοφυΐα και δυσκολία σύλληψης. Περίπου το ήμισυ των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών τείνουν να γίνουν υπέρβαρα, με το λίπος να εναποτίθεται κυρίως γύρω από τη μέση. Αυτός ο τύπος αποθήκευσης του λίπους τις καθιστά επηρρεπείς για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένη χοληστερόλη και άλλες μεταβολικές ανωμαλίες.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες σας παράγουν πάρα πολλές ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα, όπως η τεστοστερόνη) που εμποδίζουν την φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Ως αποτέλεσμα, οι ωοθήκες αναπτύσσουν πολλαπλές, μικρές κύστες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μία στις δύο γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν σημαντική ανεπάρκεια της βιταμίνης D, ειδικά εκείνες που αναπτύσσουν κοιλιακή παχυσαρκία. Σύνδεσμοι βρέθηκαν επίσης μεταξύ του βαθμού της ανεπάρκειας βιταμίνης D και τα επιπέδων των ορμονών, LH και FSH που διεγείρουν την ανάπτυξη των κυστών. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί συνεπώς να είναι ο συνδετικός κρίκος που εξηγεί γιατί μερικές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αναπτύσσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων, ενώ άλλες επηρεάζονται μόνο σε ήπιο βαθμό.

Η συνιστώμενη πρόσληψη της βιταμίνης D είναι μόλις 5 mcg, αλλά αυτό βασίζεται στην απορρόφηση του ασβεστίου για υγιή οστά. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι απαραίτητα, τουλάχιστον 25mcg που απαιτούνται για τη συνολική καλή υγεία, ειδικά όταν προσπαθούν να συλλάβουν. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχουν δηλώσει ότι το ανώτερο ανεκτό επίπεδο πρόσληψης της βιταμίνης D είναι 100 mcg / ημέρα για τους ενήλικες, συμπεριλαμβάνοντας τις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες. Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η καλύτερη συμβουλή είναι να ρωτήσετε το γιατρό σας, ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα βιταμίνης D και να αξιολογήσει τη δόση που χρειάζεστε. Συμπληρώματα με παροχή βιταμίνης D3 (χοληκαλσιφερόλη) απορροφούνται καλύτερα από εκείνα που προμηθεύουν βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη).

Πίσω →