Τι είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει μέχρι και 1 στις 10 γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης. Με λίγα λόγια, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών χαρακτηρίζεται από ορμονικές ανισορροπίες, που αφορούν όχι μόνο τις αναπαραγωγικές ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη, αλλά και τις ορμόνες που ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος, την αποθήκευση λίπους και την όρεξη.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να περιλαμβάνουν επώδυνες ή ανώμαλες περιόδους, ακμή, μη φυσιολογική ανάπτυξη των μαλλιών, αυξημένη όρεξη, αύξηση βάρους ή δυσκολία να χαθεί το βάρος. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συχνά αναπτύσσουν μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και διαβήτη. Και το αντίστροφο είναι επίσης αλήθεια: Οι γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πολυκυστικές ωοθήκες. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι επίσης η κύρια αιτία της υπογονιμότητας.

Συνδέεται στενά με την παχυσαρκία. Αλλά υπάρχουν επίσης αδύνατες γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Σχεδόν όλες οι γυναίκες με αυτό το σύνδρομο, έχουν κάποιο βαθμό αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία είναι επίσης γνωστή ως «προ-διαβήτη».

Οι 4 τρόποι για να βελτιωθεί η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι:

  1. Χάστε βάρος εάν χρειαστεί!

Η απώλεια βάρους βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη - και δεν χρειάζεται απαραίτητα να φτάσετε στο στόχο σας για να έχετε αυτό το όφελος. Ακόμη και μια μέτρια ποσότητα απώλειας βάρους μπορεί να αρχίσει να αντιστρέφει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Για παράδειγμα, αν είστε 50 κιλά πάνω από το φυσιολογικό, χάνοντας 10 κιλά μπορεί να κάνετε μια μεγάλη διαφορά στα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών σας, ακόμα κι αν είναι ακόμα σημαντικά υπέρβαρη.

  1. Να είστε πιο δραστήρια!

Η άσκηση είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Βοηθά επίσης να εξισορροπήσει τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Ως μπόνους, μπορείτε επίσης να βοηθήσετε στην απώλεια βάρους. Ένας συνδυασμός αερόβιας άσκησης και κατάρτισης δύναμης θα λειτουργήσει καλύτερα.

  1. Καταναλώστε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη!

Είτε πρέπει είτε δεν πρέπει να χάσετε βάρος, η καλύτερη δίαιτα για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών φαίνεται να είναι αυτή που έχει μικρή ποσότητα σε υδατάνθρακες (ειδικά ζάχαρη και τρόφιμα σιταριού), υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λαχανικά και φυτικές ίνες, και μέτρια σε λίπος. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια σπουδαία διαιτητική συνταγή για τον καθένα.

  1. Να τρώτε τακτικά αλλά όχι πολύ συχνά!

Αντί να έχετε ένα μικρό γεύμα ή σνακ κάθε λίγες ώρες, προσπαθήστε να συνηθίσετε να τρώτε ένα πιο χορταστικό γεύμα και στη συνέχεια να περιμένετε 4-5 ώρες πριν από το επόμενο φαγητό.

Η δίαιτα των Ορμονών
Όλες όσες έχουν ορμονικά προβλήματα, σίγουρα αντιμετωπίζουν και ζητήματα με το βάρος τους. Το διατροφικό αυτό πλάνο είναι σχεδιασμένο γι' αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο, για να το ακολουθήσετε απαιτείται πειθαρχία και θέληση.
Απλές τακτικές διατροφής, ενώνουν τα κομμάτια του σύνθετου ορμονικού «παζλ» κάθε γυναικείου οργανισμού, βοηθώντας σας να χάσετε βάρος, αλλά και να απαλλαγείτε από διαταραχές, ενοχλήσεις και φλεγμονές, που σας εμποδίζουν να απολαύσετε την καθημερινότητά σας. Η κάθε ορμόνη παίζει και ένα διαφορετικό ρόλο και σε δεδομένες περιόδους της ζωής σας... τρελαίνεται και δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό και το σώμα σας. Η συγκεκριμένη διατροφή έχει σκοπό να καταπολεμήσει τις ορμονικές διαταραχές σε κάθε οργανισμό και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει απώλεια βάρους και λίπους
Το Διαιτολογικό Κέντρο Χαριστού Ιουλία σας προσφέρει ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής « Απώλειας Λιπώδους Ιστού », με στόχο την απώλεια βάρους, του ενδοκοιλιακού λίπους, την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και της κυτταρίτιδας! 
Με τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφών για τον καθένα ξεχωριστά διαμορφώνουμε ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής το οποίο προσφέρει όχι μόνο την απώλεια βάρους αλλά και την σωστή ισορροπία στον οργανισμό σας.

 Τολμήστε το και μέσα σε 2 εβδομάδες το δέρμα θα λάμπει, τα φουσκώματα εξαφανίζονται και ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί… 

 

Πίσω →