5 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλό σας

Ο εγκέφαλος καθώς και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος, χρειάζονται ενέργεια για να διενεργήσουν αποτελεσματικά ειδικές και ζωτικής σημασίας λειτουργίες. Ως εκ τούτου, τα τρόφιμα είναι ο βασικός τρόπος για την πρόληψη των ασθενειών και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής με μεγάλη επιτυχία.

Σύμφωνα με έρευνες, η διατήρηση μιας δίαιτας σε χαμηλές θερμίδες, βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου και επίσης αυξάνει τη μακροζωία.

Στο Διαιτολογικό κέντρο Χαριστού Ιουλία γνωρίζουμε τη σημασία της υγείας σας και έχουμε για σας πέντε βασικά θρεπτικά συστατικά για την προστασία του εγκεφάλου σας.

1) Η βιταμίνη Β12: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 έχουν 6 φορές λιγότερες πιθανότητες  στην απώλεια όγκου του εγκεφάλου, όπου βοηθά στην καλύτερη διατήρηση της μνήμης. Βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

2) Τα φλαβονοειδή: Βελτιώνουν τις νευρωνικές συνάψεις, οι οποίες είναι ο τρόπος που τα κύτταρα του εγκεφάλου επικοινωνούν. Επίσης βελτιώνουν τη μνήμη και βοηθούν στην πρόληψη των νευρώνων να γεράσουν. Βρίσκονται σε τροφές όπως η σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και τα φασόλια.

3) Η βιταμίνη Ε: βοηθά στην πρόληψη της φθοράς των νευρωνικών μεμβρανών και βελτιώνει την νευρωνική δραστηριότητα. Μπορεί να βρεθεί σε τροφές όπως το αβοκάντο, τα φιστίκια, οι ελιές και το ελαιόλαδο.

4) Η φαινυλαλανίνη:. Είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα κρέατα γενικά και όταν προσλαμβάνεται, μετατρέπεται σε ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη στο σώμα. Οι δύο αυτοί νευροδιαβιβαστές διατηρούν την επαγρύπνηση και βοηθούν στον έλεγχο του άγχους και της «νευρικότητας». Βρίσκεται στη σόγια και στα δημητριακά.

5) L-γλουταμίνη: Η λειτουργία της είναι να παράγει γάμμα αμινο βουτυρικό οξύ (GABA) στον εγκέφαλο. Βρίσκεται στο σησαμέλαιο ή στους ηλιόσπορους και βοηθά στην ύπαρξη καλύτερης διάθεσης και στη συγκέντρωση.

Να θυμάστε πάντα να κάνετε τις καλύτερες επιλογές για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας. Είστε ό, τι τρώτε και αξίζετε το καλύτερο.

Πίσω →