Η οξειδωτική βλάβη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών. Για να αποτρέψουμε και να αντιστρέψουμε τη χρόνια ασθένεια στους ασθενείς μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις υποκείμενες αιτίες οξειδωτικής βλάβης. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι προκαλεί οξειδωτική βλάβη και πώς οι διατροφικές παρεμβάσεις και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να εμποδίσουν την εξέλιξη αυτής της επιβλαβούς φυσιολογικής διαδικασίας.

Τι είναι οξειδωτική βλάβη;

Το οξειδωτικό στρες είναι ο πρόδρομος της οξειδωτικής βλάβης. Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών και της ικανότητας του σώματος να εξουδετερώνει τις βλαβερές επιδράσεις τους εξουδετερώνοντας τα με αντιοξειδωτικά. Οξειδωτική βλάβη είναι η βλάβη που υφίστανται τα κύτταρα και οι ιστοί που δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Κατά τη θεραπεία ασθενών με χρόνιες ασθένειες, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τις οξειδωτικές βλάβες. Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία, τρεις πρωταρχικοί παράγοντες αρχίζουν και πολλαπλασιάζουν την οξειδωτική βλάβη: η κατανάλωση ταγγισμένων λιπών, η ανεπαρκής αντιοξειδωτική κατάσταση και το οξειδωτικό στρες.

Ταγγισμένα λάδια Οι κυτταρικές μας μεμβράνες αποτελούνται κυρίως από λιπαρά οξέα, η σύνθεση των οποίων επηρεάζεται άμεσα από τους τύπους των λιπαρών που τρώμε. Η κατανάλωση αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχει ωφέλιμες επιδράσεις στη δομή και τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης. Αντίθετα, η κατανάλωση ταγγισμένων λιπών υπονομεύει την υγεία της κυτταρικής μεμβράνης και προάγει την οξειδωτική βλάβη. Τα βιομηχανικά φυτικά έλαια, συμπεριλαμβανομένων των κραμβέλαιων, των σπόρων σόγιας, των φιστικιών και των σαφρανιών, έχουν υψηλά ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs). Τα ωμέγα-6  είναι ευαίσθητα σε βλάβες από παράγοντες όπως η θερμότητα και το φως. Δυστυχώς, η ίδια η διαδικασία με την οποία παρασκευάζονται τα βιομηχανικά φυτικά έλαια εκθέτει τα ωμέγα-6 στη θερμότητα, τα μέταλλα και άλλες χημικές ουσίες. Αυτή η διαδικασία προκαλεί οξειδωτική βλάβη στα λιπαρά οξέα και προκαλεί το τάγγισμα των λιπών. Ωστόσο, η ζημιά δεν σταματά εκεί. τα φυτικά έλαια οξειδώνονται περαιτέρω όταν θερμαίνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Η οξείδωση των ακόρεστων λιπαρών σε βιομηχανικά φυτικά έλαια παράγει προηγμένα τελικά προϊόντα οξειδώσεως λιπιδίων (ALEs), τα οποία αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Τα ALEs απορροφώνται από το έντερο στο κυκλοφορικό σύστημα, όπου ενεργοποιούν μια φλεγμονώδη απόκριση που δημιουργεί κυτταροτοξικές και γονιδιοτοξικές ενώσεις. Επίσης, ενσωματώνονται σε κυτταρικές μεμβράνες, όπου αυξάνουν τη διαπερατότητα των μεμβρανών και επηρεάζουν τη λειτουργία των κυττάρων. Για να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, οι ALEs συν-οξειδώνουν τις βιταμίνες A, C και E, καταστρέφοντας τα αντιοξειδωτικά συστήματα του σώματος. Ο συνδυασμός της φλεγμονής και της αντιοξειδωτικής εξάντλησης που προκαλείται από την κατανάλωση βιομηχανικών φυτικών ελαίων οδηγεί σε μια αλυσιδωτή αντίδραση οξειδωτικής βλάβης στο σώμα. Ωστόσο, το ωμέγα-6 μπορεί να μην είναι το πρόβλημα αλλά ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και το μαγείρεμα που τα προκαλούν να καταστραφούν. Δεν χρειάζεται να απαλείψουμε όλες τις μορφές ω-6 λιπαρών οξέων. Ενώ είναι καλύτερο να αποφεύγετε εξ ολοκλήρου τα βιομηχανικά φυτικά έλαια, φρέσκα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6, όπως τα πουλερικά, τα αβοκάντο και τα καρύδια, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ανεπάρκεια αντιοξειδωτικών ουσιών

Η αντιοξειδωτική ανεπάρκεια προάγει την οξειδωτική βλάβη. Είναι καλύτερο να λαμβάνετε αντιοξειδωτικά από μια πλήρες δίαιτα με όλα τα θρεπτικά συστατικά και όχι συμπληρώματα. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες που εξετάζουν τις επιδράσεις των αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων δείχνουν ότι δεν έχουν κανένα όφελος και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν βλάβη. Για να βοηθήσετε τους ασθενείς σας να αυξήσουν τα αντιοξειδωτικά τους επίπεδα, συμβουλεύστε τους να τρώνε πολλά πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Τα κρέατα ζώων που τρέφονται με χόρτα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, της γλουταθειόνης και του αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξειδίου της δισμουτάσης.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα προκαλεί οξειδωτικό στρες δημιουργώντας μεγάλες ποσότητες ελεύθερων ριζών και μειώνοντας τα επίπεδα αντιοξειδωτικών που κυκλοφορούν στο σώμα.

Στρες

Το χρόνιο ψυχολογικό στρες το οποίο πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουν δεν περιορίζει μόνο την ποιότητα ζωής αλλά προωθεί επίσης οξειδωτική βλάβη μέσω της παρατεταμένης ενεργοποίησης του άξονα του υποθάλαμου.

Περιβαλλοντικές τοξίνες

Το πλήθος των περιβαλλοντικών τοξινών στις οποίες εκτίθεστε καθημερινά είναι μια σημαντική πηγή οξειδωτικού στρες. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση στις αστικές περιοχές και στη μούχλα και στις βιοτοξίνες σε κτίρια προωθεί το οξειδωτικό στρες εξαντλώντας τα αντιοξειδωτικά αποθέματα. Τα πλαστικά είναι ευρέως γνωστά για τις ενδοκρινικές επιδράσεις τους. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα πλαστικά προκαλούν επίσης οξειδωτικό στρες. Στις προσπάθειες του σώματος να αποτοξινώσει το BPA, μια πανταχού παρούσα πλαστική χημική ουσία, δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες μέσω της ενεργοποίησης των ενζύμων του κυτοχρώματος P450 στο ήπαρ. Η επαγωγή ελευθέρων ριζών και οξειδωτικού στρες από BPA πιστεύεται ότι συμβάλλει σημαντικά στην τοξικότητα και καρκινογένεση αυτής της ένωσης. Τα φυτοφάρμακα και τα βαρέα μέταλλα προκαλούν επίσης οξειδωτικό στρες. Η έκθεση σε οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα (OPs), τα κατάλοιπα των οποίων μπορεί να βρεθούν σε καλλιεργημένα φρούτα και λαχανικά, προκαλεί οξειδωτικό στρες ενεργοποιώντας τα ένζυμα του κυτοχρώματος P450 και διαταράσσοντας το σύστημα οξειδοαναγωγής κυττάρων, το οποίο μειώνει την κυτταρική ενέργεια και καθιστά τα κύτταρα αδύνατα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες . Τα βαρέα μέταλλα, που απαντώνται στον αέρα, στο έδαφος, και στην παροχή ύδατος μας, προκαλούν οξειδωτικό στρες μεταβάλλοντας τις δραστηριότητες των βασικών αντιοξειδωτικών ενζύμων όπως η γλουταθειόνη, η υπεροξειδάση, η γλουταθειόνη. η τρανσφεράση, η δισμουτάση υπεροξειδίου και η καταλάση

Φυσική Δραστηριότητα

Ένας καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει το οξειδωτικό στρες. Αντίθετα, η τακτική σωματική άσκηση έχει ορμονική επίδραση στο σώμα. προκαλεί την παραγωγή ελεύθερων ριζών βραχυπρόθεσμα, αλλά αυξάνει την παραγωγή αντιοξειδωτικών μακροπρόθεσμα

Υπερφόρτωση σιδήρου

Η υπερβολική συσσώρευση σιδήρου στο σώμα, συνδέεται με την ανάπτυξη αρκετών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ένας από τους μηχανισμούς με τους οποίους η υπερφόρτωση σιδήρου προάγει τη χρόνια ασθένεια είναι μέσω της δημιουργίας ελεύθερων ριζών υδροξυλίου, οι οποίες προάγουν το οξειδωτικό στρες.

Πίσω →