Παρά την συνεχή ενημέρωση και τη πληθώρα των πληροφοριών που λαμβάνουμε σχετικά με υγιεινές διατροφικές συνήθειες, εξακολουθεί να είναι άγνωστο σε μεγάλο βαθμό ποια τρόφιμα θεωρούνται αναντικατάστατα για τη διατροφή μας για την προστασία της υγείας μας και για την ικανότητα τους να προάγουν την μακροζωία.

Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές τις 6 τροφές μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωή σας και δεν θα πρέπει να λείπουν από την διατροφή.

1.Σκόρδο: προστατεύει τον εγκέφαλο και την καρδιά

Το σκόρδο είναι μια τροφή που δυστυχώς συχνά αποφεύγεται να καταναλωθεί λόγω της ισχυρής χαρακτηριστικής μυρωδιάς. Αλλά αν εξετάσουμε τα οφέλη στην υγεία που προκύπτουν από την κατανάλωση του σκόρδου, ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις απόψεις μας και να βρει μια θέση στη διατροφή μας.

Θρεπτική αξία σκόρδου

πλούσιο σε:

 • Κάλιο
 • βιταμίνες C και Β6.

Τα 100 gr παρέχουν 98 θερμίδες, ενώ μία σκελίδα σκόρδο (3 g) δίνει μόνο 3 θερμίδες.

Ποια είναι τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία;

Έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά και στα εγκεφαλικά κύτταρα, έτσι θεωρείται ότι συνεισφέρει στη μακροζωία. Μπορεί να αποτοξινώσει και να τονώσει το σώμα ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κατανάλωση σκόρδου σε τακτική βάση έχει την ικανότητα να μειώνει τη χοληστερόλη, την αρτηριακής πίεση και δρα αντιθρομβωτικά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του σκόρδου είναι ότι μπορεί να καταπολεμήσει βακτήρια και μύκητες, συνεπώς, μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων και τροφική δηλητηρίαση από επικίνδυνα μικρόβια. Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μπορεί να προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου και προστάτη.

Ποιος θα πρέπει να το αποφύγει;

 • Οι γυναίκες, οι οποίες θηλάζουν καλό θα ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση του διότι έχει φανεί ότι προκαλεί κολικούς στο μωρό.
 • Οι άνθρωποι που κάνουν αντιπηκτικές θεραπείες λόγω του κινδύνου αιμορραγίας.
 • Οι ασθενείς που πάσχουν από τον ιό του AIDS διότι μειώνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων.

 

2. Πορτοκάλι - μπορεί να μειώσει υπέρταση και τη κακή χοληστερίνη

Τα οφέλη της βιταμίνης C είναι γνωστά σε όλους, βέβαια  αξίζει να σημειωθεί ότι 1 πορτοκάλι  καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C.

Θρεπτική αξία

πλούσιο σε:

 • βιταμίνη C,
 •  φολικό οξύ,
 •  κάλιο,
 • Σελήνιο
 •  ίνες.

1 μέτριο πορτοκάλι παρέχει 62 θερμίδες.

Ποια είναι τα οφέλη του Πορτοκαλιού ;

Αναζωογονεί το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντας στον οργανισμό να αμυνθεί ενάντια στα κρυολογήματα και τις μολύνσεις.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C συντελεί στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Λόγω της ίνας είναι που περιέχει, έχει την ικανότητα να μειώνει τη χοληστερόλη, και επίσης προστατεύει τον οργανισμό από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, πιθανότατα λόγω των πολύτιμων συστατικών, όπως το κάλιο, το φολικό οξύ και τη βιταμίνη C.

 

3. Κρεμμύδι - ο γιατρός τροφίμων!

Ένα ακόμη τρόφιμο που συνήθως αποφεύγεται η κατανάλωση του λόγω της ισχυρής χαρακτηριστικής μυρωδιάς είναι το κρεμμύδι. Το ξεφλούδισμα του προκαλεί δάκρυα, αλλά είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε εάν τα ξεφλουδίσουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.

Οι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα κρεμμύδια με την εντονότερη πικάντικη γεύση περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, και έχουν μεγαλύτερη θεραπευτική επίδραση.

Ο καλύτερος τρόπος να καταναλωθεί το κρεμμύδι είναι ωμό, αν και προκαλεί την δύσοσμη αναπνοή. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στις σαλάτες, τις σάλτσες και το μαγείρεμα. Συνδυάζεται καλύτερα με το ελαιόλαδο και την ντομάτα.

Θρεπτική αξία

πλούσιο σε:

 • βιταμίνες Β, C, Ε,
 •  κάλιο,
 •  ασβέστιο
 •  ίνες.

Τα 100 gr. περιέχουν 36 θερμίδες.

Ποια είναι τα οφέλη του κρεμμυδιού ;

Βοηθά στη διατήρηση της καρδιάς σε καλή κατάσταση, ενώ συγχρόνως, αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα, επίσης συμβάλει στη καταπολέμηση του άσθματος του κρυολογήματος και  της γρίπης.

 

4. Τα σταφύλια - ιδανικό τρόφιμο για την αποτοξίνωση

Είναι ένα φρούτο υψηλής θρεπτικής άξιας και μπορούμε να το βρούμε σε ποικίλες γεύσεις και χρώματα. Αν και πολλοί θεωρούν ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι τα ευεργετικότερα για την υγεία μας, είναι γεγονός ότι όλα τα είδη σταφυλιού προσφέρουν τα παρόμοια οφέλη.

Το σταφύλι και τα προϊόντα ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας (κρασί, σταφίδες και χυμός σταφυλιών) είναι πλούσια σε βιταμίνες και έχουν υψηλή θρεπτική αξία.

Θρεπτική αξία

 Πλούσιο σε:

 • στη βιταμίνη Α, Β, και C
 • κάλιο.

Τα 100gr.σταφύλια παρέχουν 60 θερμίδες.

Ποια είναι τα οφέλη των σταφυλιών για την υγεία;

Είναι ίσως τα σημαντικότερα απότοξινωτικα τρόφιμα καθώς αυξάνει την διούρηση βοηθώντας  έτσι την αποβολή τοξίνων. Το έλαιο από το σπόρο του σταφυλιού είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία συντελούν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, δεδομένου ότι έχουν τη ικανότητα να μειώνουν τη χοληστερόλη.

Επιπλέον, έχει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αποτρέπουν τη δημιουργία και τη δραστηριότητα των ελεύθερων ριζών, βοηθώντας κατά συνέπεια να τη διατήρηση της νεανικότητας. Τέλος, είναι μια φυσική ιατρική ενάντια στη δυσπεψία, τη δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες

 

5. Μήλα - το ισχυρό αντιοξειδωτικό!

Όλα τα μήλα είναι πλούσια σε θρεπτικές συστατικά, αν και θεωρείται ότι τα κόκκινα μήλα είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικά.

Θρεπτική αξία

Πλούσια σε:

 • βιταμίνη C,
 • βιοτίνη
 • κάλιο
 • ίνες.

Ένα μέσο μήλο (160 γ.) δίνει 80 θερμίδες.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας των μήλων;

Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες.

Αναπληρώνει τη χαμένη ενέργεια και μειώνει τη διανοητική και φυσική κούραση.

Υποκινεί το σώμα και το αποτοξινώνει.

Φαίνεται πως είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για τη διαιτητική πρόληψη των ασθενειών με Alzheimer,

Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες με αποτέλεσμα να βοηθα να στη δυσκοιλιότητα, τη μείωση της χοληστερόλης και την καταπολέμηση της παχυσαρκία

 

6. Το γιαούρτι – Το καλύτερο αγαθό για την πέψη

Το γιαούρτι παρασκευάζεται από γάλα που πήζει και ζυμώνεται με 2 βακτηρίδια. Τα βακτηρίδια πρέπει να παραμένουν «ζωντανά» στο γιαούρτι καθ’ όλη τη διάρκεια μέχρι την κατανάλωση.

Είναι ένα υγιές, ελαφρύ, θρεπτικό και ιδιαίτερα εύπεπτο σνακ, ιδανικό για όλες τις ηλικίες. Μαζί με το γάλα είναι η κύρια πηγή ασβεστίου και είναι ένα βασικό τρόφιμο της μεσογειακής διατροφής.

Θρεπτική αξία

πλούσιο σε:

 • υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη,
 • βιταμίνες Β, Α,
 •  ασβέστιο,
 •  φώσφορος,
 • ψευδάργυρος
 • ιώδιο.

100.gr το γιαούρτι άπαχο(0%) παρέχει 52 θερμίδες.

100 gr. Το πλήρες γιαούρτι (10%) παρέχει 130 θερμίδες.

Ποια είναι τα οφέλη του γιαουρτιού;

Είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για τη λήψη του απαραίτητου ασβεστίου όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη στο γάλα.

Τα βακτηρίδια που περιέχει αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, και είναι σημαντικά για την κατάλληλη λειτουργία του εντέρου καθώς επίσης αποτρέπουν τα γαστρεντερικά προβλήματα.

Η κατανάλωση του γιαουρτιού είναι ιδιαίτερα ευεργετική όταν παίρνετε τα αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου.

Προσφέρει σημαντική βοήθεια  ενάντια στην παχυσαρκία δεδομένου ότι προσφέρει μια μεγάλη αίσθηση κορεσμού, με λίγες θερμίδες.

Επίσης έχει αποδειχθεί ότι οι δίαιτες που περιέχουν το γιαούρτι είναι αποτελεσματικότερες, πιθανώς λόγω της περιεκτικότητας σε ασβέστιο, η οποία συμβάλλει στο μεταβολισμό του λίπους και της μείωσης βάρους.

 

 

Πίσω →