Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τη δύναμή σας από χημική αντίδραση.  Αυτά τα θετικά φορτισμένα μόρια τα οποία συνδυάζονται για να ελεύθερες ρίζες, καθιστώντας τα αβλαβή.

Το σώμα μας χρειάζεται για να αποτοξινωθεί από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό γίνεται μέσω της αντι-γήρανσης θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες C, Ε, β-καροτένιο και σελήνιο ορυκτών. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορεί να προσλαμβάνεται μέσω ειδικών τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, ή μπορούν να προστεθούν τεχνητά με τα γεύματα.

Μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά είναι η καλύτερη επιλογή για την προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών και την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.

Ενώ αντιοξειδωτικά δρουν με μείωση της συγκέντρωσης των ελεύθερων ριζών, ο ρόλος τους είναι μεσολαβητή - και όχι αποκλειστή. Δηλαδή, η απλή πρόσληψη βιταμινών δεν αποτρέπει πλήρως την εμφάνιση ασθενειών που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες, αν και η απουσία τους μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση αυτών των ασθενειών.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά είναι τα θετικά φορτισμένα μόρια τα οποία συνδυάζονται για να καταστήσουν αβλαβείς τις ελεύθερες ρίζες.

Το κάθε σώμα μας, έχει ανάγκη να αποτοξινώνεται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό το πετυχαίνει μέσω θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην αντιγήρανση , όπως οι βιταμίνες C, Ε, β-καροτένιο και σελήνιο. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορεί να προσλαμβάνονται μέσω συγκεκριμένων τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά, ή μπορούν να προστεθούν τεχνητά με τα γεύματα (ως συμπληρώματα).

Μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά είναι η καλύτερη επιλογή για την προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών και την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.

Ενώ αντιοξειδωτικά δρουν με μείωση της συγκέντρωσης των ελεύθερων ριζών, ο ρόλος τους είναι μεσολαβητή - και όχι αποκλειστή.   Δηλαδή, η απλή πρόσληψη βιταμινών δεν αποτρέπει πλήρως την εμφάνιση ασθενειών που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες, αν και η απουσία τους μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση αυτών των ασθενειών.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο με τροφές πλούσιες σε φυσικά αντιοξειδωτικά, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, για μείωση ή αύξηση βάρους, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →