10 τροφές που βοηθούν τον εγκέφαλο

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν τροφές που βοηθούν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα να λειτουργούν καλύτερα. Κάποιες είναι ήδη πολύ γνωστές, όπως η μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί. Κάποιες άλλες θα τις αναφέρουμε παρακάτω. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό ο εγκέφαλος να τρέφεται σωστά γιατί είναι το πιο σημαντικό μέρος του σώματός μας. Αν ξεχνάτε εύκολα ή αν νομίζετε ότι είστε αρκετά απρόσεκτοι και αφηρημένοι, πρέπει σίγουρα να αναζητήσετε τροφές που θα ενισχύσουν την εγκεφαλική σας λειτουργία. Ο εγκέφαλος μας είναι «ό,τι τρώμε», κυριολεκτικά. Γι αυτό και είναι εφικτό να αυξήσουμε την ισχύ του εγκεφάλου μας με τη σωστή διατροφή. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω ορισμένες από αυτές τις τροφές:

Κολοκυθόσποροι: μια χούφτα σπόροι κολοκύθας την ημέρα, φτάνουν για να πάρετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη του υδραργύρου ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό καθότι ενισχύει τη μνήμη και τις δεξιότητες της σκέψης.

Λιπαρά ψάρια: τα ψάρια αυτά είναι ζωτικής σημασίας για το εγκεφαλικό και το νευρικό σύστημα. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια αυτά δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός μας και πρέπει να τα λαμβάνουμε από την διατροφή. Οι κύριες πηγές Ω-3 λιπαρών είναι ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες. Επίσης, τα ψάρια περιέχουν και ιώδιο, ιχνοστοιχείο που βελτιώνει την πνευματική καθαρότητα.

Αυγά: περιέχουν υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που σχετίζεται με διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου όπως με τον ύπνο, την ευαισθησία στον πόνο και τον έλεγχο της διάθεσης. Επίσης, τα αυγά περιέχουν χολίνη η οποία βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα αντίδρασης.

Ντομάτες: υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων εναντίον των ελεύθερων ριζών, κάτι που συμβαίνει κυρίως στην άνοια και το αλτσχάιμερ.

Τροφές ολικής αλέσεως: ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει χρησιμοποιεί την ενέργεια με τη μορφή γλυκόζης. Επιλέγοντας, λοιπόν, δημητριακά ολικής αλέσεως που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ελευθερώνεται η γλυκόζη αργά στην κυκλοφορία του αίματος κι έτσι κρατιέται ο εγκέφαλος σε νοητική εγρήγορση όλη μέρα. Επίσης, έχει βρεθεί ότι ενισχύουν την βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Μπρόκολο: εκτός του ότι είναι πολύ σημαντική πηγή βιταμίνης Κ, περιέχει και βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη Κ είναι γνωστό ότι ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες και βελτιώνει τις διανοητικές ικανότητες το εγκεφάλου, εμπλέκεται επίσης στη σωστή λειτουργία του και βοηθάει στην πρόληψη της ηλικιακής άνοιας.

Γιαούρτι: το λίπος είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου. Έτσι ένα γιαούρτι με λιπαρά, βοηθάει τις κυτταρικές μεμβράνες του εγκεφάλου ευέλικτες, βοηθώντας τες να στέλνουν και να λαμβάνουν τις πληροφορίες.

Φραγκοστάφυλο: πιστεύεται ότι η βιταμίνη C μπορεί να αυξήσει την διανοητική ικανότητα του εγκεφάλου. Μία από τις καλύτερες πηγές της βιταμίνης αυτής είναι το μαύρο φραγκοστάφυλο.

Φασκόμηλο: έχει καιρό που πιστεύεται ότι το φασκόμηλο ως αιθέριο έλαιο βοηθάει πολύ στην βελτίωση της μνήμης. Αξίζει λοιπόν να προσθέσουμε στην διατροφή μας φρέσκο φασκόμηλο.

Βιταμίνες: ορισμένες βιταμίνες όπως η Β-6, η Β-12 και το φολικό οξύ είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, τη γνωστική δυσλειτουργία και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Πίσω →