Η φυσική διαδικασία της γήρανσης συνδέεται με βαθμιαία και προοδευτική απώλεια μυϊκής μάζας, μυϊκής δύναμης και αντοχής, δηλαδή, μία κατάσταση που ονομάζεται σαρκοπενία.

Αιτίες σαρκοπενίας:

Αρχικά οι μεταβολές που παρατηρούνται, θεωρήθηκαν αναπόφευκτες συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού. Αυτή η έννοια όμως έχει πλέον αμφισβητηθεί, καθώς τα νέα αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και η μειωμένη φυσική αντοχή οφείλονται, τουλάχιστον εν μέρει, στην έλλειψη σωματικής άσκησης και στην αύξηση του λιπώδους ιστού και όχι απαραίτητα μόνο στη γήρανση.

Συστάσεις για πρόληψη και βελτίωση συμπτωμάτων

* Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση ορισμένων πτυχών του εκφυλισμού της μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας, και κατά συνέπεια τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας. Συγκεκριμένα, η τακτική αερόβια άσκηση και τα προγράμματα ασκήσεων αντίστασης έχουν αποδειχθεί πως εξουδετερώνουν τις περισσότερες πτυχές της σαρκοπενίας

* Η καλή διατροφή, η καλή διατροφή, ειδικά αυτή που είναι επαρκής σε πρωτεϊνική και ενεργειακή πρόσληψη, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό και την αντιμετώπιση μειώσεων που σχετίζονται με τη μυϊκή μάζα, τη δύναμη και τις λειτουργικές ικανότητες

Η διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση θεωρείται η βέλτιστη επιλογή για τη διατήρηση της μυϊκής λειτουργίας

Συνέπειες της σαρκοπενίας

Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ο υποσιτισμός που σχετίζεται είτε με την ηλικία είτε και με κάποια ασθένεια οδηγεί σε αρνητικό ισοζύγιο αζώτου και τελικά αδυναμία και πρωτογενή ή δευτερογενή σαρκοπενία. Αυτές οι συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε αναπηρία, και τελικά σε απώλεια της ανεξαρτησίας, πτώσεις, κατάγματα, ακόμη και θάνατο. Πρωτογενής (σχετιζόμενη με την ηλικία) και δευτερογενής (σχετιζόμενη με ασθένεια) σαρκοπενία είναι δύσκολο να εξαλείφει σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω του υψηλού επιπολασμού της χρόνιας νόσου σε αυτόν τον. Η σωματική αδυναμία και σαρκοπενία συνδέονται στενά. Ενώ η περιορισμένη πρόσληψη πρωτεΐνης συνδέεται με αδυναμία, και χαμηλή οστική μάζα, στην πραγματικότητα, η παρουσία της οστεοπόρωσης διπλασιάζει τον κίνδυνο για αδυναμία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αδυναμία μπορεί να προληφθεί ή να αναστραφεί με την έγκαιρη παρέμβαση, ιδίως με μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης και άσκηση.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – δίαιτα, για ενήλικες. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό.

Bauer J., Deutz N., Barazzoni R., Cederholm T. Alfonso Cruz A., Singer P., Teta D., Tipton K., Calder P., Protein intake and exercise for optimal muscle function with νaging: Recommendations from the ESPEN Expert Group, 2014.

Πίσω →