Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή στην Γεροντική Ηλικία8 Τρόφιμα που πρέπει πάντα να έχετε στην ημερήσια διατροφή σας !

1.Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πολύ καλή πηγή σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος B, φυλλικό οξύ και κάλιο. Μία έρευνα του 2005 απέδειξε ότι προσθέτοντας αβοκάντο στη σαλάτα σας, βελτιώνετε  και αυξάνει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών και του καροτένιου .

2.Μούρα

Τα μούρα έχουν μια ισχυρή δύναμη. Όχι μόνο είναι γεμάτα από αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία, όπως «οι ανθοκυανίνες» αλλά είναι αποτελεσματικά στην αναστολή των επικίνδυνων βιοφίλμ στο έντερο. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 έδειξε ότι τα γερασμένα πειραματόζωα τα οποία κατανάλωναν μια διατροφή πλούσια σε μούρα παρουσίασαν μία αντιστροφή σε προβλήματα που σχετίζονταν με την ηλικία.

3.Λαχανικά σταυρανθή.

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι ,το μπρόκολο, και το λάχανο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε «ισοθειοκυανίνες» συστατικά που είναι προληπτικά κατά του καρκίνου και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ισοθειοκυανίνες στα σταυρανθή λαχανικά ενεργοποιούν γενετικές αλλαγές που ενεργοποιούν τα γονίδια που καταπολεμούν τον καρκίνο και απενεργοποιούν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την δημιουργία όγκων.

4.Λάδι καρύδας.

Το λάδι καρύδας είναι η πιο πλούσια πηγή λιπαρών οξέων μεσαίας αλύσου (MCFAs) , που συναντάμε στη φύση . Τα λιπαρά οξέα μεσαίας αλύσου είναι εύπεπτα και αποστέλλονται στη συνέχεια ευθύς αμέσως στο ήπαρ, όπου μετατρέπονται απευθείας σε ενέργεια αντί να αποθηκεύονται ως λίπος. Το λάδι καρύδας επίσης περιέχει υψηλή ποσότητα σε λαυρικό οξύ, το οποίο έχει εντυπωσιακές αντιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

5.Ζυμωμένα τρόφιμα.

Τα ζυμωμένα τρόφιμα όπως το ξινολάχανο και το κίμκι, είναι καλή πηγή βακτηριδίων φιλικά προς το έντερο. Βοηθούν στην καταπολέμηση εποχιακών αλλεργιών, εκζεμάτων, κατάθλιψης και ευερέθιστου εντέρου.

6.Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά.

Τα πράσινα λαχανικά είναι απίστευτα. Όχι μόνο έχουν υψηλή θρεπτική πυκνότητα , αλλά νέες έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθούν στην καταπολέμηση τροφικών αλλεργιών και φλεγμονωδών νόσων. Επίσης μας προστατεύουν από τον καρκίνο και ενισχύουν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας στην εντερική χλωρίδα και προωθούν τον πολλαπλασιασμό των ωφέλιμων βακτηρίων.

7.Αυγά Ελευθέρας βοσκής.

Αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής οι οποίες καταναλώνουν τροφές απευθείας από τη φύση όπως σκουλήκια, έντομα, σπόρια και πράσινα φυτά- προάγουν την υγεία. Ένα αυγό περιέχει βιταμίνη B12, χολίνη (που διατηρεί την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς), λουτεϊνη για τα μάτια και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα.

8. Κουρκουμάς.

Ο κουρκουμάς είναι πραγματικά ένα υπερτρόφιμο. Είναι ευρέως γνωστό για τις αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αύξησε το χρόνο ζωής σε ασκαρίδες, είδος μύγας, και ποντίκια τα οποία κατανάλωναν κουρκουμά σε καθημερινή βάση.

Πίσω →