Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή στην Γεροντική Ηλικία5 λόγοι που τα αναψυκτικά είναι βλαβερά για την υγεία σας

Όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, η προστιθέμενη ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας. Ωστόσο, ορισμένες πηγές ζάχαρης είναι χειρότερες από άλλες - και τα ζαχαρούχα ποτά είναι μακράν το χειρότερο.

Αυτό ισχύει κυρίως για τα αναψυκτικά , αλλά και για τους χυμούς φρούτων, τους καφέδες με ζάχαρη και άλλες πηγές υγρής ζάχαρης.

Εδώ είναι  λόγοι που η ζάχαρη σε πόσιμη μορφή είναι κακή για την υγεία σας.

1. Τα αναψυκτικά δεν κάνουν να αισθάνεστε πληρότητα.

Η πιο κοινή μορφή προστιθέμενης ζάχαρης - σακχαρόζη ή επιτραπέζια ζάχαρη - παρέχει μεγάλες ποσότητες απλής φρουκτόζης σακχάρου. Η φρουκτόζη δεν μειώνει τη γκρελίνη της ορμόνης πείνας ή διεγείρει την πληρότητα με τον ίδιο τρόπο όπως η γλυκόζη, η ζάχαρη που σχηματίζεται όταν χωνεύετε αμυλούχα τρόφιμα. Έτσι, όταν καταναλώνετε υγρή ζάχαρη, το προσθέτετε συνήθως πάνω από τη συνολική πρόσληψη θερμίδων - επειδή τα ζαχαρούχα ποτά δεν σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αναψυκτικά κερδίζουν σταθερότερα βάρος από όσους δεν το κάνουν.

2. Μεγάλες ποσότητες ζάχαρης μετατρέπονται σε λίπος στο ήπαρ σας.

Το επιτραπέζιο ζάχαρο (σακχαρόζη) και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης αποτελούνται από δύο μόρια - γλυκόζη και φρουκτόζη - σε ίσες ποσότητες. Η γλυκόζη μπορεί να μεταβολίζεται από κάθε κύτταρο στο σώμα σας, ενώ η φρουκτόζη μπορεί να μεταβολίζεται μόνο από ένα όργανο – το ήπαρ. Τα ποτά ζάχαρης είναι ο ευκολότερος και συνηθέστερος τρόπος κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας φρουκτόζης.

Όταν καταναλώνετε πάρα πολύ, το ήπαρ σας υπερφορτώνεται και μετατρέπει τη φρουκτόζη σε λίπος.

3. Η ζάχαρη αυξάνει δραστικά τη συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, η φρουκτόζη συνδέεται με μια σημαντική αύξηση του επικίνδυνου λίπους γύρω από την κοιλιά και τα όργανα. Αυτό είναι γνωστό ως σπλαχνικό λίπος ή κοιλιακό λίπος. Το υπερβολικό λίπος της κοιλιάς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Η υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης σας κάνει να συσσωρεύετε λίπος στην κοιλιά, έναν επικίνδυνο τύπο λίπους που συνδέεται με μεταβολικές ασθένειες.

4. Οι χυμοί μπορεί να προκαέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη - ένα βασικό χαρακτηριστικό του μεταβολικού συνδρόμου.

Η ορμόνη ινσουλίνη οδηγεί τη γλυκόζη από το αίμα σας στα κύτταρα σας. Αλλά όταν πίνετε χυμό, τα κύτταρα σας μπορεί να γίνουν λιγότερο ευαίσθητα ή ανθεκτικά στις επιδράσεις της ινσουλίνης. Όταν συμβεί αυτό, το πάγκρεας σας πρέπει να φτιάξει ακόμα περισσότερη ινσουλίνη για να αφαιρέσει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η αντοχή στην ινσουλίνη είναι αναμφισβήτητα ο κύριος κινητήριος μοχλός του μεταβολικού συνδρόμου - ένα σκαλοπάτι προς τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις. 

5. Τα ζαχαρούχα γλυκά ποτά μπορεί να είναι η κύρια διατροφική αιτία του διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κοινή ασθένεια που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από αυξημένο σάκχαρο αίματος λόγω αντοχής ή ανεπάρκειας ινσουλίνης.

Επειδή η υπερβολική πρόσληψη φρουκτόζης μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές μελέτες συνδέουν την κατανάλωση αναψυκτικών με τον διαβήτη τύπου 2.

Πίσω →