Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή σε Καρκίνο του ΠροστάτηΔιευρυμένος προστάτης και κινήσεις του εντέρου: Ποια είναι η σχέση;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) ή η διόγκωση του προστάτη, επηρεάζει τους άνδρες σε όλο τον κόσμο και έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα της ζωής τους.

Τι είναι ο διευρυμένος προστάτης;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ορίζεται ως η μη καρκινική ανάπτυξη του προστατικού ιστού. Η πάθηση προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες .

Τα πιο κοινά συμπτώματα της καλοήθης υπερπλασίας του προστάτη περιλαμβάνουν συχνοουρία , δυσκολία έναρξης ούρησης, επείγουσα ούρηση , νυκτοουρία (συχνουρία τη νύχτα), αδύναμη ροή ούρων , ακράτεια ούρων , αδυναμία πλήρους εκκένωσης της ουροδόχου κύστης.

 

Παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του διευρυμένου προστάτη περιλαμβάνουν ορμονική ανισορροπία, γήρανση, οικογενειακό ιστορικό, καθιστική ζωή, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Όταν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η διεύρυνση του προστάτη μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη, βλάβη της ουροδόχου κύστης, πέτρες στην ουροδόχο κύστη , λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI) και κατακράτηση ούρων .

Μπορεί ο διευρυμένος προστάτης να επηρεάσει τις κινήσεις του εντέρου σας;

Η χρόνια προστατίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα σύνολο συμπτωμάτων και η επώδυνη αφόδευση (κινήσεις του εντέρου) είναι ένα από αυτά. Μερικοί άνδρες με προστατίτιδα έχουν επίσης σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Εκτός από τη χρόνια ή οξεία προστατίτιδα, άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις κινήσεις του εντέρου. Μία από αυτές τις επιπλοκές είναι η χρόνια κατακράτηση ούρων. Αν και σπάνια, αυτή η επιπλοκή μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του παχέος εντέρου.

Βλέπετε, ένα κοινό σύμπτωμα της διόγκωσης του προστάτη είναι η αδυναμία να αδειάσει τελείως η κύστη. Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτό το σύμπτωμα οδηγεί σε κατακράτηση ούρων.

Με τη σειρά της, η κατακράτηση ούρων μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση του σιγμοειδούς παχέος εντέρου (τελευταίο τμήμα του εντέρου) στο ιερό οστό (παροδική δομή μεταξύ της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης). Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανιστεί απόφραξη του παχέος εντέρου. Η απόφραξη του παχέος εντέρου θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση, είναι μια απόφραξη που εμποδίζει τη διέλευση τροφής και υγρών.

Η διεύρυνση του προστάτη μπορεί να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα. Ένας διευρυμένος προστάτης μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στο ορθό, καθιστώντας δύσκολη την αφόδευση.

  • Δυσλειτουργία των μυών της πυέλου

Ένα γεμάτο έντερο δημιουργεί πίεση στην ουροδόχο κύστη και στον προστάτη. Οι άνδρες τείνουν να καταπονούνται για την αφόδευση, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες του πυελικού εδάφους. Αυτοί οι συγκεκριμένοι μύες είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και την κίνηση του εντέρου.

Η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους δεν είναι ασυνήθιστη και μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω την κατάστασή σας και να οδηγήσει σε σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου και παλίνδρομη εκσπερμάτωση .

  • Υπερδραστήρια κύστη

Ως αποτέλεσμα, η κύστη και το έντερο δεν γεμίζουν σωστά και μπορεί να συστέλλονται όταν δεν είναι απαραίτητο. Η υπερδραστήρια κύστη είναι ίσως το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες. Είναι η ξαφνική και επείγουσα ανάγκη για ούρηση και μπορεί να είναι δύσκολο να την ελέγξετε.

  • Κατακράτηση ούρων

Επιπλέον, η υψηλή ποσότητα περιττωμάτων στο έντερο μπορεί να προκαλέσει ατελή άδειασμα της ουροδόχου κύστης. Με τη σειρά του, το πρόβλημα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος επιδεινώνεται και η ποιότητα της ζωής σας υποβαθμίζεται . Αυτό συμβαίνει λόγω αυξημένης συχνουρίας , αλλά η κύστη δεν αδειάζει σωστά.

Πίσω →